Múzeumbarátok pedig vannak!

Ki is akarna éjszaka múzeumba menni – mikor manapság még nappal is nehéz oda becsalogatni az embereket… - Nos Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatónője úgy látszik jól döntött évekkel ezelőtt, mikor félretette fenti aggodalmait és kitárta a múzeum kapuit, a látogatók ugyanis évről évre megtöltik az udvaron felállított színpad előterét, ahol éjfélig tartó rendezvény várja őket.

Az idei múzeumi éjszaka azonban már pénteken elkezdődött, mikor a másik ilyen jellegű berényi intézmény, a Hamza Múzeum várta a művészetbarátokat. Az épület melletti utcában kezdődött a program diákszínjátszókkal, majd zeneszóval kísért közös festegetéssel, az épületben pedig filmvetítés, ruhabemutató volt műsoron. A nap végén aztán a legkitartóbbak – immár ismét az utcán – jazzkoncertet hallgatva hörpinthettek poharaikból.

Másnap mindazoknak, akik a Jász Múzeumban kívánták tölteni az éjszaka egy részét – Boszorkányok pedig vannak! címmel – igazán boszorkányos programsorban lehetett részük. Gyerekelőadások, mesejátékok, fúvószenekar, a Viganó AMI néptáncosainak előadása, Berecz András meséi, és persze a Jászsági Hagyományőrző Egylet legújabb műsora kötötte le a nagyérdemű figyelmét, akik persze ilyenkor a kiállítótermekbe is be-be tévednek...

Ugyanakkor minden kultúrember jól tudja, hogy a szellem építése mellett a test sem hanyagolható el, így aztán a múzeum udvarán sültek, kenyérlángos, kürtőskalács és az estéhez illő boszorkánykoktél volt hivatott éhséget és szomjat csillapítani.

Kattints a képre! -  Fotók: Szalai GyörgyKattints a képre! - Fotók: Szalai György

A múzeumlátogatók éjfélkor a Margit-szigetre vették útjukat. Ott már színes kívánság mécsesek úsztak a Zagyva vizén, Kalla Pál kádármester pedig bőszen szította a tüzet, melynek lángjánál a Lángvirág Tűzszinház produkcióját nézhettük meg. Ezt követően pedig nem maradhatott el a most is több száz embert vonzó tűz körüli körtánc, illetve a kissé előrehozott Szent Iván éji tűzugrás sem, amely az időponttól eltekintve, remélhetőleg ugyanolyan pozitív hatással lesz majd a tüzet átugró párok életére, mintha egy héttel később tették volna meg azt… A Jászkerület Művészeti Kft. szervezésében, a jászberényi néptáncosok és hagyományőrzők közreműködésével megvalósuló Tüzes sziget méltó befejezése volt a múzeumi hétvégének.

A Jász Múzeumban és a szigeten természetesen ott járt Szalai György kollégánk is, és ha már így alakult, többször elkattintotta fényképezőgépét. Az eredmény – a fotókra klikkelve – Galériánkban nézhető meg.