Egy őrölt jó könyv

Ez persze csak szójáték - s tán mégsem az. Februárban még csak egy előadás keretében, most, pár hónap elteltével pedig már könyv formájában is megismerkedhettünk azzal az anyaggal melyben Kiss Erika a Fecske család, illetve az általuk üzemeltetett malom történetét tárja elénk 1882-től napjainkig. A számos helytörténeti munkájáról jól ismert, népszerű újságírónő most is magasra tette a lécet. Aztán át is ugrotta.

A néhány hónap alatt, nem kevés nehézség árán elkészült könyv, az idei könyvhét jászberényi kuriózumának és szenzációjának számít, még akkor is, ha nyilván a család és a hozzá tartozó malom története kevesebbeket érint, mint a szerző előző könyvei, melyek a Hűtőgépgyárról, illetve Jászberény múlt századáról meséltek. A jó könyv azonban mindig érdeklődőkre talál, így nem csoda, ha a könyvhét első napján megtelt a Városi Könyvtár kamaraterme, ahol dedikálással egybekötött könyvbemutatóra várták az érdeklődőket.

Az esemény fényét a könyvet ajánló személye is emelte, ugyanis nem más, mint a könyv előszavát is jegyző, Katona Tamás történész vállalta, hogy a nagyérdemű figyelmébe ajánlja a friss művet. No ez nem teljesen sikerült, vagy jobban mondva nagyon is, hiszen a nagyszerű tudósember a legkevesebbet a könyvről és Kis Erikáról beszélt, ám miközben a jászok és kunok történetében kalandozott - elmerülve Magyarország történelmében éppúgy, mint az utóbbi évek hazai politikai anekdotáiban - valahogy mindig a szerző és a mű méltatásához lyukadt ki. Meg kell hagyni, jól csinálta.

– Ha megismerjük egy város történetét, megszeretjük, ha pedig egy kicsit is szeretjük a városunkat, meg kell ismerni a történelmét – mondta. A Fecske családhoz távoli szálakkal kötődő történész, a könyv apropóján az összetartozás erejéről, a múlt megismerésének fontosságáról beszélt, arról, hogyha van egy kiindulópontunk, eljuthatunk bárhova, ha nincs, bizony csak tévelygünk. Legyünk büszkék, a büszkeség az erő röpítőfészke - mondta a vendég. Ma, amikor mindenféle értelemben kordonokat építenek körénk, nekünk le kell bontani azokat, hogy ember és ember találkozni tudjon egymással. Újra létezniük kell, a közért tenni képes, de egyéni érdekeiket is érvényesíteni tudó jászoknak is. Ezért is fontosak az ilyen művek, mint Kiss Erika könyve.

Katona Tamás zseniális előadó. Még ha a szokásosnál kicsit hosszabban is beszélt, senki sem vette észre, sőt még szívesen hallgattuk volna. Természetesen egy darabbal több könyv nem fogyott azért, mert ő itt volt, ám azoknak, akik hallgatták, a könyv minden egyes kézbevételekor eszébe jut majd az a pár nem létező oldal, melyet a mondatai által még hozzáírt a könyvhöz. És így lett ez az este kerek.

Az pedig, hogy nemcsak ott és akkor a tudósember, de szerény képességű jómagam sem sokat beszéltem itt és most a könyvről, talán nem is véletlen. Jó bornak ugye nem kell cégér. Elfogy az, anélkül is.
S mivel ízlett, már várjuk, hogy belekóstolhassunk a következőbe.