Zöld út a projecteknek

Az elmúlt napokban egyszerre két pályázat is a megvalósítás szakaszába lépett azzal, hogy Fejér Andor, a megyei közgyűlés elnöke és az illetékes közreműködő szervezetek képviselői aláírták a "Jászkun kapitányok nyomában" című turisztikai, és a "Zounok" elnevezésű könyvtárfejlesztési projektek támogatási szerződését.

Mindkét program széleskörű megyei összefogáson alapul, előbbi projekt esetében 10, utóbbinál 7 települési önkormányzat csatlakozott a sikeres megvalósítás érdekében létrehozott konzorciumokhoz.

Egy versenyképes turisztikai vonzerő létrehozását tervezi az egész megyét átfogó tematikus túraútvonal kialakításával a megyei és kilenc települési önkormányzat, valamint a megyei múzeumok igazgatósága. A 600 millió forintos beruházással megvalósuló fejlesztés a gazdag és sokrétű jász és kun emlékanyag felhasználásával modern, látogatóbarát szolgáltatások kialakításával kívánja felvenni a versenyt a kulturális turizmus piacának szereplőivel. A több mint másfél éves előkészítő munka eredményeképpen a hét elején az érintettek Debrecenben aláírták a támogatási szerződést, így zöld utat kapott a Jászkun kapitányok nyomában projekt.

A másik sikeres pályázat támogatási szerződését Budapesten szentesítette aláírásával tegnap Fejér Andor megyei elnök. A "Zounok" névre hallgató könyvtári infrastruktúra fejlesztési pályázat keretében elektronikus megyei köz- és iskolai könyvtári szolgáltatások színvonalának javítása tervezett. A pályázat 100%-os támogatással, mintegy 100 millió forintos fejlesztési forrást jelent a megyei könyvtári hálózat számára.