Példamutató a két város kapcsolata

A testvérvárosi kapcsolatrendszeren belül Conselvével a legintenzívebb Jászberény kapcsolata – kezdte Dr. Gedei József polgármester azt a sajtótájékoztatót, melyet az alkalomból hívtak össze, hogy a város nyolc fős hivatalos küldöttsége, az olasz fél meghívásának eleget téve, immár tizenkilencedik alkalommal vett részt a conselvei Sant’ Agostino ünnepségsorozaton.

Azt, hogy a két város lakói szoros kapcsolatot alakítottak ki egymással, nemcsak a hivatalos küldöttségek gyakori látogatásán lehet lemérni, de számtalan példa van a vállalkozói vagy a civil szféra együttműködésre is, sőt már házasságok is kötettek – mondta a polgármester.

A sajtótájékoztatón megjelent, a küldöttség tagjaként kint járó Szuh Zsuzsa és Sas János képviselők szintén a kapcsolatok közvetlenségéről szóltak. Lenyűgöző volt az a vendégszeretett, ahogy a berényieket fogadták. A Sant’ Agostino ünnepségsorozat, jellegét tekintve a mi Csángófesztiválunkhoz hasonlít, hiszen ott is pezseg ilyenkor az egész város, számtalan eseménynek adnak otthont a különböző terek, utcák. A kinn töltött négy nap során, sok különböző jellegű rendezvényen vettek részt a képviselők, köztük egy jótékonysági futásra – gyaloglásra is kapható volt a küldöttség minden tagja.

A gazdasági kapcsolatok is hol jobban, hol kevésbé, de folyamatosan működnek a két város között. A nagyszerű olasz borokból sok berényi vásárol, ők pedig hordókat vesznek tőlünk, de ezen a vonalon túlmutatóan is történnek kapcsolatfelvételek. Olasz részről tervezik, hogy több külföldi cég mintájára, ottani vállalkozások is megtelepednek itt, esetleg földterületeket is szeretnének vásárolni.

Az ugye érthető a mi szemszögünkből, hogy miért kedves számunkra egy ilyen nyüzsgő mediterrán világ, ám az mindig is foglalkoztatott, hogy mit szeretnek, mit találnak érdekesnek bennünk a conselveiek – osztotta meg velünk vívódásait Gedei József. Mert bármikor hívjuk őket, szemmel látható örömmel tesznek eleget meghívásunknak, élvezik az itt töltött idő minden percét. Talán fontos szerepet játszik ebben, hogy a két nemzet kapcsolata is nagyon jó, gondoljunk csak arra, hogy Olaszország volt az első, aki vízum nélkül adott beutazási lehetőséget a magyaroknak. Ők úgy látják, hogy kedvesek vagyunk, szeretik a kultúránkat, melyet mi talán egy kissé alulértékelünk, pedig ez lehet az egyik legfontosabb összekötőkapocs a két nép között.

Újságírói kérdésre válaszolva, többek között pont a fenti kapcsolódási pontok hiányában látja az okot a polgármester, amiért például a USA-beli Sedáliával kialakított testvérvárosi kapcsolat lassú halálra van ítélve, ami persze a távolságnak is köszönhető. Ám van nekünk lengyel, ukrán, iráni, német, s tán hamarosan lesz szlovák testvérvárosunk is. Ezekkel a településekkel az együttműködés többé-kevésbé folyamatos és egyre tartalmasabb. Közülük többen ellátogatnak majd például az őszi jászberényi Bormustrára, ahol a tavalyihoz hasonlóan szintén itt lesznek az olasz vendégek is.