Meghallgattattak

Évi rendes közmeghallgatását tartotta Jászberény város képviselő-testülete a hét közepén. Ahogy azt ilyenkor már megszoktuk, az érdeklődők, kérdezők, gondos-bajos dolgukat panaszolni vágyók, nem rekedtek kinn a folyosón a terem szűkös befogadóképessége miatt, hiszen a hivatal munkatársaival megerősített, kétharmadnyi képviselő-testület létszámfölényben várta a kérdéseket. A megjelent polgárok között többen visszatérő kérdezők voltak, másokat aktuális problémájuk hozott a terembe.

Polgármester úr szerint van-e alkalmas, méltó emlékmű ’56 hőseinek, áldozatainak emlékezetére? – kérdezték Gedei Józsefet, aki válaszában arról beszélt, egy emlékmű nem csak esztétikai, hanem érzelmi kérdéseket is felvet, és a kérdező által, az egykori mártírok emlékezetének megőrzésére felvetett javaslatok, alapjai lehetnek egy másik ’56-os emlékműnek. Személy szerint ő ezek elől a kezdeményezések elől nem zárkózik el, mint ahogy a Jobbik Trianoni emlékműre vonatkozó kéréséről is szívesen tárgyal. Szemben a kérdezővel a Jászkürt Nemzeti Vágtán történő szereplését is inkább pozitívan látja a polgármester.

Arra a kérdésre, hogy miért nincs a Piacon gombavizsgálat, Molnár Tamás azt a választ adta, keresnek ilyen szakértői képesítéssel rendelkező dolgozót, de egyelőre nem találnak. A piacon azonban jelenleg csak termesztett gombákat lehet árusítani, ezért az ott vásárolt gombák nyugodtan fogyaszthatók.

Lehetne - e több postaládát kihelyezni a város kevésbé központi területeire, hogy egy levél miatt ne kelljen a központba besétálni? – így a kérdés, ám erre majd a Posta illetékeseitől próbálnak választ szerezni, ennek felelőse nem az önkormányzat - hangzott el.

A következő kérdés – és ez valahogy a délután folyamán közös platformra hozta a megjelent érdeklődőket – a Jászkürttel kapcsolatos volt. Többen érdeklődtek, hogy mi szükség van oldalas horoszkópokra, internetről leszedett országos hírekre, különféle töltelékanyagokra a lapban. Ki küldte el a régi főszerkesztőt, és ki hívta ide a mostanit? Ha horoszkópot, recepteket akarunk olvasni, azt megtehetjük bármelyik újságban, ennek a lapnak a városról kellene szólnia, az itteni problémákról kellene számot adnia - vetették fel többen is… tulajdonképpen majd mindegyik felszólaló kritizálta a lap jelenlegi szerkesztési elveit.

A vendégek között megjelent a nemrég történt szerencsétlen kutyatámadás áldozatának fia is, aki szerint az az újság által követett gyakorlat, hogy a kritizáló leveleket nem jelentetik meg nyomtatásban, ugyanakkor a főszerkesztő lekezelő módon válaszol rá, megengedhetetlen. A valósággal köszönő viszonyban sincsenek az eset kapcsán megjelentetett írások bizonyos részei- mondta keserűen a férfi.

A polgármester úr ez ügyben nem tudott sok bíztatót mondani, hiszen, ahogy az az előző napi testületi ülésen is elhangzott, az újság – bár 18 millió forint körüli összeggel támogatja a város – nem Jászberényé. Egy gazdasági társaság készíti, bizonyos meghatározott paraméterek alapján, de ezeken kívül a többi dolgukba nem lehet beleszólni, így abba sem, kit neveznek ki főszerkesztőnek és milyen elv alapján szerkesztik a lapot. Ám ennyi pénzért valóban jogos elvárás, hogy a város érdekeit képviselje a lap, ennek azonban csak a szerkesztőségnek írt leveleik által tudnak hangot adni, melyet esetleg változtatásra késztethetik majd az újság készítői. Ezt még nem mondtam nyilvánosan, de a Jászkürt iránya szerintem sem helyénvaló - mondta válaszában Dr. Gedei.

Az újság még több felszólalónál is téma volt, de a Trió Rádió műsorát is érte kritika. Ez azonban nem városi finanszírozású média, így ebbe semmi beleszólása nincs a testületnek - hangzott a válasz.

A Gát utcai szennyvízátemelő bűze rengeteg gondot okoz a környéken, panaszolta két megjelent hölgy. Szabóné Gara Irén szerint műszaki, technológiai változtatásokat már végeztek a berendezésen ez ügyben, de úgy látszik ezek szerint ez nem volt elég, így utánajár az esetnek – ígérte.

A foci is szóba került, mikor az egyik lakos annak a véleményének adott hangot, hogy ennyi támogatásból már komolyabb helyen is tanyázhatna a csapat. A Neszűrrel kapcsolatban pedig arról szeretett volna érdeklődni, hogy változik-e a felmérések után valami a közbiztonság vagy a környezetszennyezés területén?

A polgármester szerint a gond az, hogy csak az egyik szereplői vagyunk ennek a történetnek, és hiába próbálunk meg változtatni, sok minden nem rajtunk múlik. Ám amit lehet megtesznek a terület rehabilitálása érdekében, például már elkülönítettek 10 millió forintot, melyet ottani ingatlanok felvásárlására szánnak.

Sas János, mint a Neszűrt felmérő bizottság vezetője, tisztában van a kérdező által felvetett problémákkal, azzal is, hogy a növénytermesztés sajnos csak maximum 60%-os élményt nyújt a gazdálkodóknak, mert ahogy színesedik a termés, már viszik is - jegyezte meg kissé ironikusan. Elmondta mindazt, amit olvasóink a nemrég Tamás Zoltán sajtótájékoztatójáról szóló cikkünkben a Neszűrről már olvashattak – ám a kérdezőt láthatóan nem igazán sikerült meggyőzni arról, hogy ott nemsokára komoly változásokkal lehet majd számolni.

Utolsóként egy hosszabb felszólalás hangzott el, melyben szó esett a „mocskos” városról, a Penny Market mellett tartott lovakról, a parkoló gondokról, a Zagyváról, a közvilágítás anomáliáiról, a kevésbé robosztus testalkatú rendőrök ez okból történő tekintélyvesztéséről. - Köszönöm, hogy meghallgattak, nem várok választ - mondta a felszólaló úr, aki a polgármester szerint - több kérdésben ledorongoló véleménye ellenére is - „értünk haragszik”, így azért egy nyúlfarknyi választ ő is kapott.

Több kérdés és vélemény már nem hangzott el a megjelentek részéről, a közmeghallgatás ezzel hivatalosan véget ért, persze a padsorok között azért még egy ideig tovább folyt az eszmecsere a városlakók és a képviselők között. Tamás Zoltán például bőszen jegyzetelt, hiszen gyűjti a fahíd nevével kapcsolatos lakossági ötleteket, melyekből ezen a délutános is elhangzott egy-két darab. Az ajtó (vagy inkább a híd?) Önök előtt is nyitva áll, ha van egy jó ötletük, osszák meg a városfejlesztési bizottsággal.