Húszra is lapot kérünk

Húsz éves a Jászkürt. Legalábbis ez a mostani, a nyolcvanas évek végén újraindított lap - hiszen amióta - valamikor a múlt század elején - napvilágot látott az első Jászkürt, a jelenlegi már az ötödik periodika az újság történetében.

Képeink a Galériában!Képeink a Galériában!Régi és jelenlegi munkatársak, városvezetők, barátok, kollégák ünnepelték együtt a legutóbb 1989. decemberében útjára indított újságot. A városi lap történetét – természetesen az elődökről is részletesen szót ejtve – Kiss Erika, a kiadvány egykori főszerkesztője, jelenlegi munkatársa – de ha pontosan akarunk fogalmazni lelke és motorja – elevenítette fel.

Ő és Szántai Tibor már hosszú-hosszú évek óta huzzák-vonják-tolják a Jászkürt szekerét. Valahonnan hallottam, hogy írni azért nem olyan könnyű kenyér. Ők csak tudják… Megéltek jó és rossz pillanatokat, kiadók és tördelők, főszerkesztők és terjesztők jöttek-mentek körülöttük, születtek és megszűntek rovatok, változtak formátumok…Tibor és Erika azonban - úgy tűnik - még akkor szorgosan ütögetik majd a billentyűzetet, mikor a Rebekával terhelt jelen is a múltba vész. Adja Isten, hogy így legyen…

A Városi Könyvtár kamaratermében összegyűlt vendégek közül többen – Búzás Sándor, Magyar Levente, Gedei József, Nagy András – tolmácsolták jókívánságaikat. Néhány mondat erejéig felszólalt Farkas Feri bácsi a szerkesztőség örökös tagja, de rövid köszöntőt mondott a megye részéről Hanga Valéria, illetve a MUOSZ elnöke Eötvös Pál is, aki a helyi sajtó szerepének fontosságát hangsúlyozta, elismerő szavakkal szólva az újság készítőiről, akik hétről-hétre kemény munkát végeznek, hogy megjelenjen a lap.

A jókívánságok egy idő után elfogytak, ám ekkor előkerült a pezsgő és a jelenlevők kisebb társaságokat alkotva elevenítették fel az elmúlt húsz év emlékezetes pillanatait vagy beszélgettek a jövőről. Mert húsz év nagy idő, de az se kevés, ami még előttünk van. Az ember pedig mindig éhes az információra, így – függetlenül attól, hogy ki-ki habitusától, értékrendjétől függően szidja vagy dicséri - ezentúl is várjuk majd a Jászkürtöt. Gyenge szójátékkal élve, húszra is lapot kérünk.

(A Könyvtár emeleti Galériájában egy kis kiállítás is nyílt régebbi lapszámokból és a lap fotósai – Baráth Károly, Faragó László és Sárközi János – által készített fényképekből, melyet jövő év január végéig lehet megtekinteni.)