A csapadékvíz-elvezetés és az utak állapota volt a „sláger”

A jászberényi önkormányzati egyéni képviselői időről időre beveszik magukat választókörzetük rejtekébe, hogy városvezetőkkel, képviselőtársaikkal együtt tájékozódjanak a körzetek aktuális gondjairól és ily módon is tájékozódjanak a lakosokat foglalkoztató kérdésekről Így tett ezúttal Hajnal Nagy Gábor a 3. számú választókörzet megválasztott képviselője is.

A körzet bejárása február 16-án, szerda délután indult, mégpedig a Dinamit tértől, ahol a képviselő mellett, a városfejlesztési bizottság elnöke, a városüzemeltetési iroda vezetője, a város főépítésze, a humánerőforrás bizottság elnöke és a képviselő-testület megjelent tagjai várták a körzetben lakókat.

A Dinamit térnél és a környező utcáknál a lakók panaszolták, hogy ha sok a csapadék –és bizony az elmúlt időszakban volt bőven -a sok víz kimossa a szennyvizet a szennyvízhálózatból. Ez pedig komoly közegészségügyi problémákat vet fel. (Mert amibe belelépni állítólag szerencse, abban élni bizony nem kívánatos.) Felmerült még a Huszárlaktanya mögötti terület hasznosításának kérdése, ahol építési telkeket, utcákat lehetne kialakítani, de nyitott kérdés még a laktanya további sorsa is.

A séta a Jásztelki úton folytatódott a körforgalom irányába. Az új kerékpárutakkal kapcsolatosan sok esetben jelezték, hogy ahol utcák keresztezik ott szintkülönbség van, és a kerékpárforgalmat zavarja. A bejárás többi helyszínein is hasonló problémákkal találkoztunk. Mint például a Szélmalom utcánál is, ahol szintén a csapadékvíz elvezetése volt a probléma.

A JVV ZRT-nek nagy feladat lesz a jelzett problémák megszüntetése. Sajnos ezek a csapadékos évek nem kis feladatot rónak a csatornahálózatok üzemeltetőjére. Az utak karbantartása szintén nagy feladat, főleg így tél multával, mikor kátyú kátyút ér.

A bejárás a Városi Könyvtár nagytermében lakossági fórummal záródott, melyen részt vett Dr. Szabó Tamás városunk polgármestere is. A fórumon szinte uralkodó téma volt a Dózsa György út parkolási gondja. A megjelent üzletek tulajdonosai és bérlői panaszolták, hogy megszűnt a leállósáv, amit régebben parkolásra használtak. A néha már indulatossá váló hangulatot Dr. Szabó Tamás polgármester hűtötte le azzal, hogy jelezte, ismerik a gondokat és a város már meg is terveztette a jelenlegi előírások által maximálisan építhető parkolókat. Ez azt jelenti, hogy az út jobb oldalán 21db, míg a másik oldalon 6db parkolót terveztek.

A dolog szépséghibája, hogy sajnos pénz hiányában ez a beruházás nem szerepel Jászberény 2011-es költségvetésében. Mint ahogyan ezt Polgármester úr is mondotta, az idei költségvetés 860 milliós hiánnyal lett tervezve, a várost működtetni kell, a futó pályázatokat finanszírozni szükséges. Sajnos az idei évben a parkolók kialakítására nincs lehetőség, de ennek ellenére keresni fognak átmeneti megoldást a probléma kezelésére.
A fórumon résztvevők ezzel az üzenettel térhettek nyugovóra . . .