Hat év után országos bajnok lett Alattyán!

A Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége az idén 13. alkalommal rendezte meg a „KÁRPÁT-MEDENCE MAGYARLAKTA TELEPÜLÉSEINEK VIRTUSVETÉLKEDŐJÉT”. A verseny célja: a hagyományok, a népi játékok, virtuskodások felelevenítése, megőrzése; a figyelem felhívása a sport és az egészséges életmód fontosságára, a szabadidő hasznos eltöltésére; az országok, települések közötti barátságok kialakulásának elősegítése.

2010-ben Magyarország 9 településén rendeztek területi döntőt, és két határon túli rendezvény is volt (Romániában és Szlovákiában). Alattyán csapata a 2010. június 26-án Jászdózsán megrendezett területi versenyen első helyezést ért el, amellyel jogot szerzett a „Kárpát-medencei Döntőn” való részvételre.

A döntőre 2010. augusztus 13-14-15-én került sor Tiszaszőlősön. Az alapversenyszámokat (pl.: zsákcipelés, rönkhajítás, rönkforgatás, petrencésrúd tartás, saroglyatartás, bálagörgetés, gumicsizma hajítás, súlytartás, hordólovaglás, síváltó) szombaton, a váltó versenyszámait, valamint a szekér- és kamionhúzást vasárnap rendezték meg - számolt be lapunknak Józsa Tamás.

- Már a szombati nap versenyszámai után az I. helyen állt csapatunk, de mindössze két ponttal előztük meg a II. helyen álló Bölcske csapatát. Ez nagy örömet jelentett számunkra, de egyben nagy terhet is rakott a vállunkra, mert elérhető közelségbe került a titkon remélt siker. Számolgattuk, hogyan kell teljesítenünk a vasárnapi váltóban ahhoz, hogy megőrizzük vezető helyünket. A váltóversenyek két pályán zajlottak. Mi a kilencedik csapatként indultunk, és előttünk lépett pályára a bölcskei csapat, amely szintén esélyes volt a végső győzelemre. Bölcske 4 perc 12 másodperc alatt teljesítette a feladatot, ami az előző öt csapat teljesítménye közül a legjobb volt, így a feszültség tovább fokozódott a mi csapatunknál.
Végre pályára léphettünk! Mintha hazai pályán lettünk volna, olyan lelkesen buzdítottak szurkolóink, akik elkísértek bennünket a három napos rendezvényre (külön busszal mentünk a versenyre, 46 fővel)! A váltóverseny minden tagja nagyon jó teljesítményt nyújtott, és amikor bemondta a zsűri elnöke a 3 perc 59 másodperces időeredményünket, tudtuk, hogy győztünk! Óriási ünneplés következett, hiszen hat év után most jutottunk el a dobogó legmagasabb fokára: országos bajnokok lettünk! Délután öt órakor került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre.

A mi kategóriánkban (1500-3000 lakosú települések) 14 település csapata versengett egymással. Csapatunk jó kedvét a szakadó eső sem tudta elvenni: boldogan vettük át a színpadon az aranyérmeket és az első helyezettnek járó serleget. Kaptunk egy másik serleget is: harminc csapat közül a mi 10 fős csapatunk teljesítette legrövidebb idő alatt a hordólovaglást.

Csapatunk sikere egy széleskörű összefogás eredménye: a versenyzők felkészülésükkel, anyagi hozzájárulással járultak hozzá; Józsáné Fehér Ibolya a szervezéssel; a csapatunkat elkísérő családtagok, szurkolók buzdításukkal és a csapat ellátásával (főzéssel) segítettek; a helyi vállalkozók is örömmel támogatták kis csapatunkat; több alattyáni lakostól kaptunk anyagi támogatást; a helyi Önkormányzat a nevezési díjat biztosította számunkra; segítséget kaptunk a verseny megörökítéséhez (video, fénykép), de voltak településen kívüli támogatóink is: anyagi támogatást, eldobható evőeszközöket, a főzéshez tésztát kaptunk tőlük.

KÖSZÖNÖM A CSAPAT TAGJAINAK A MUNKÁJÁT, ÉS MINDEN TÁMOGATÓNAK A SEGÍTSÉGÉT, amellyel hozzájárultak csapatunk I. helyezéséhez, Alattyán hírnevének öregbítéséhez.

- Józsa Tamás -