Kontra

Nemrég Balogh Béla a jászberényi képviselő-testület MSZP-s politikusa tartott egy sajtótájékoztatót, ahol többek között a városfejlesztési bizottság – és az azzal azonos összetételű közbeszerzési bizottság - be nem váltott ígéreteiről, működésének visszásságairól beszélt.

Nem mondhatnánk, hogy nagyon meglepődtünk, mikor Tamás Zoltán, mint az említett bizottságok elnöke, szintén sajtótájékoztatóra hívta a média munkatársait, hogy tisztázza: Balogh Béla valótlanságok sorát állítja.



Manapság a közbeszerzések és az azokat lebonyolítók gyakran kerülnek - okkal vagy ok nélkül - különböző vádak kereszttüzébe. A jászberényi bizottság azonban feddhetetlen e tekintetben – állította Tamás Zoltán, majd egy boríték után nyúlt…



A sajtótájékoztató hátralévő részében az ez évben kezdődő beruházásokról esett szó. Sokszor hangzott el a vád, hogy nem eléggé preferálják az egyes munkáknál a helyi vállalkozókat, ám Tamás Zoltán szerint ennek leginkább az az oka, hogy ezeken a közbeszerzési eljárásokon nagyon ritkán indulnak el helyi vállalkozók. A képviselő azt is elmondta, hogy egy közbeszerzési pályázat esetében nagyon komoly kritériumoknak kell egy cégnek megfelelni, és a jászsági vállalkozók ezt vagy nem tudják, vagy nem akarják teljesíteni. Pedig – mondta a városfejlesztési bizottság elnöke – most is több olyan közbeszerzésen vannak túl, amely nagyságrendileg még finanszírozható lett volna a helyieknek is, ám az adminisztráció és a kötöttségek elriasztják őket. Ugyanakkor vannak olyan, az ország más részében bejegyzett cégek, melyek már telephelyet is nyitottak itt, és sorra nyerik a térség közbeszerzéseit.