Sikerek elmaradt haszonnal

Jászberény Város Önkormányzata 2010. októberében a harmadik köztársaság ötödik önkormányzati ciklusát zárja. Az elmúlt húsz évből a legutóbbi négy sok szempontból a legeredményesebb, a legegyedibb és egyben a legküzdelmesebb is volt...

A legeredményesebb azért, mert az „Egy vonzó és versenyképes városért - Jászberény lakóinak érdekében” elnevezésű polgármesteri program legfontosabb törekvését - azt, hogy jelentős fejlesztéseket kezdjünk és valósítsunk meg uniós és állami források bevonásával - elértük. A legegyedibb azért, mert Jászberényben nem volt még olyan ciklus a rendszerváltás óta, amikor a polgármester kisebbségben irányította volna a várost, egy vele szemben felálló pártszövetséggel, a Fidesz-SZDSZ koalícióval szemben. A legküzdelmesebb azért, mert bár egyhangúlag elfogadta a Képviselő-testület a programomat, mégis a kezdeti időszakoktól eltekintve a ciklus legnagyobb részében azért kellett küzdeni, hogy annak legfontosabb elemeit valósítsuk meg. Küzdelmes volt a négy év azért is, mert a képviselő-testületi többség - az indulást kivéve - nem biztosította a kisebbség számára a demokráciákban Őt megillető arányos „kompetenciákat”. A többségi koalíció az elérhető feladatokat, hatásköröket és tisztségeket magához vonta, befolyását a város működésében maximálisan érvényesítette. Megítélésem szerint ezek a folyamatok nem egy meghirdetett alternatív program mentén, hanem a többségi koalíció tagjainak sajátos és gyorsan változó érdekein, hangulatán alapultak, ezért gyakran nem szolgálták a város érdekét. Paradox módon a képviselő-testületi többség időnként azzal a kormányzattal szemben fogalmazott meg politikai antitéziseket (üzeneteket?), amely a rendszerváltás óta a legtöbb támogatást biztosította Jászberénynek.

A polgármesteri programban képviselő-testületünk konkrét fejlesztések megvalósítását is vállalta. A közlekedési infrastruktúra nagyot fejlődött az elmúlt négy évben. Közreműködtünk abban, hogy a városunkat megkerülő út második szakasza állami beruházás keretében megépüljön, ezzel a 31 sz. főútvonal teljes forgalma városon kívül haladjon. Felújítottuk a hűtőgépgyári bekötő utat, új buszvárókat és kerékpárutat építettünk. Városi gyűjtő utakat újítottunk fel. Közreműködtünk abban, hogy állami beruházás keretében új útburkolatot kapjon a porteleki út. Néhány utca kivételével felszámoltuk a „földes utcákat”, a körforgalom kiépítéséhez járultunk hozzá az ADU csomópontnál. Kerékpárutat építettünk a Gyöngyösi útra és pályázati forrásokat nyertünk további kilenc kilométer kerékpárút kiépítéséhez. Javítottunk rossz minőségű járdákat, enyhítettük a parkolási gondokat. Elértük, hogy a KÖZOP-ba kerüljön a várost megkerülő körgyűrű III. üteme, ezzel 2012-14-ig kiépülhet a teljes körgyűrű, ami biztosítja, hogy a 32. sz. főútvonal teljes forgalma városon kívül haladjon. Ez lehetővé teszi a belváros forgalomcsökkentését és igazi centrummá történő átalakítását. Erőfeszítéseink nem jártak sikerrel a buszpályaudvar átépítése ügyében, és a helyi buszközlekedésnek a változó igényekhez illeszkedő átszervezésében. A kerékpárutak egy része nem megfelelő minőségű és jelentős javulás nem történt a járdák tekintetében sem.

A városfejlesztés területén hozzávetőleg 800 milliós forrással kezdhettünk hozzá a főtér felújításához, közel 1 milliárdos forrással a város bel- és csapadékvíz elvezető rendszerének továbbépítéséhez, a Zagyva kotrásához. Nem sikerült az ún. „csemegetömbnek” a Tamás Zoltán képviselő által javasolt módon történő beépítése, és az erdei iskola megépítése a Jászberényi Állatkertben.

Az intézményfejlesztés területén jelentős siker volt, hogy 2006-ban a HM „ajándékba” adta városunknak az un. Tiszti Kaszinót, ahová a Jász Képtárat terveztük. Később - a civilszervezetek javaslatára – megváltozott a koncepció és a Jász Képtár helyszínének a volt Jászkürt Vendégfogadó épületét kérték. A Jász Képtárat azonban nem sikerült létrehozni, holott erre számos kísérletet tettünk. Nem sikerült lényegesen előrelépni a Belvárosi Általános Iskola Bercsényi úti tagintézményének fejlesztése ügyében. Pályázati támogatást nyertünk ugyanakkor az Óvoda Centrum kialakítására. Jelentős pályázati forrásokat nyertünk az Erzsébet Kórház épületeinek felújításához, gép- és műszerparkjának korszerűsítéséhez.

A fentiek alapján egyértelműen levonható a következtetés: sikeres négy évet hagyunk magunk mögött. Sikereset, de elmaradt haszonnal! Számomra a legfájóbb elmaradt haszon, hogy hiába biztosított a kormány közel két milliárdos forrást a Jászberényi Beszállítói Tudásközpont részére, nem tudtunk élni a lehetőséggel. Hasonlóan komoly elmaradt haszonról beszélhetünk a Szent Erzsébet Kórház átalakítása terén is, hiszen hiába fordítottunk hozzávetőleg egy milliárdot a kórház konszolidációjára, az ígért haszon, hogy ezzel a befektetéssel nyereséges lesz a kórház, máig nem állt elő. Sőt a kórház helyzete, bizonyos tekintetben tovább romlott. Az elmaradt hasznok között sorolható a város költségvetési szerkezetének változatlansága, amely kihívással az elmúlt ciklusokhoz hasonlóan a mostani sem tud számottevő eredményt felmutatni. A kincstári józanság és ésszerűség legnagyobb részt érvényesült, az öt milliárdos kötvénykibocsátástól is elállt a város, ezért Jászberény adóssága messze elmarad más városok adósságától. Az utódokra hagyott teher figyelembe véve a fejlesztések nagyságrendjét – amelyek önerejéhez kapcsolódott a felvett hitel – könnyen viselhető.

A fejlesztések mellett jó színvonalon biztosítottuk a város oktatási, közművelődési, szociális intézményeinek működését, a kötelező és önként vállalt feladatok ellátását. A városunkba érkező vendégek sokszor mondják „tiszta és zöld a város”. A közvélemény kutatásokból pedig tudjuk, hogy a jászberényiek szeretnek itt élni, szeretik a városukat. Jászberény az elmúlt négy évben családjaink számára élhetőbbé vált.

A négy év tehát „Siker, elmaradt haszonnal”. Hogy mégis mekkora ez a siker és mekkora az elmaradt haszon arról ad némi áttekintést a következő értékelés, az ötödik önkormányzati ciklus tevékenységéről történő számadás. Munkánk végső megítélését a város lakossága fogja elvégezni részben október 3-án, részben a későbbi, az objektívebb értékelésre alkalmasabb időszakban.

Köszönöm képviselőtársaimnak a város érdekében kifejtett jó szándékú szolgálatát, hivatali munkatársaim szakszerű és lelkiismeretes munkáját, jász honfitársaimnak, a város lakosságának megértő támogatását.

(A ciklusbeszámoló teljes szövegének tervezete Jászberény Város honlapján - www.jaszbereny.hu - olvasható.)

Dr. Gedei József
polgármester