Pro Libertate

A Város- és Faluvédők XXIX. Országos Konferenciája résztvevői jelenlétében avatták fel azt az emléktáblát, melyet a helyi Városvédő és Szépítő Egyesület kezdeményezésére készíttetett el Jászberény önkormányzata.

A Rákóczi szabadságharc alatt II. Rákóczi Ferenc több alkalommal is járt Jászberényben. A város egykori Rákóczi fája sajnos ma már nincs meg – a vezérlő fejedelem emlékét azonban mostantól ez, a Jászkürt Fogadó falán felállított, 800.000 forintos költséggel elkészült emléktábla őrzi.

II. Rákóczi Ferencre, a Jászsághoz fűződő kapcsolatára Besenyi Vendel helytörténeti kutató emlékezett, megemlítve, hogy valahol a Jászkürt Fogadó akkor még beépítetlen helyén, és annak környékén álhatott egykoron a fejedelem tábora. Háromszáz évvel ezelőtt, 1710. februárjában és márciusában mindaddig itt táborozott seregével, míg a hadfiak élelmezésének biztosítása végett át nem tette főhadiszállását Jászkisérre.

A megemlékező szavakat követően Molnár László tárogatójátéka és Bolla János éneke idézte fel Rákóczi korát, majd Kiss Lajos plébános szentelte be a dr. Gedei József polgármester és Tamás Zoltán városfejlesztési bizottsági elnök által leleplezett emléktáblát, mely Máté György szobrászművész keze munkáját dicséri.