Nincs még döntés, de megoldás sem az Eltérő Tantervű Iskola ügyében

Miért 168 sérült gyermeken kezdi el a város a spórolást? – kérdezték azoknak a szülőknek a képviselői a polgármestertől, akik pénteken délután szerveztek demonstrációt a jászberényi városháza elé azt követően, hogy a város önkormányzata kilátásba helyezte: az Eltérő Tantervű Iskolát átadja a megyének.

Míg a demonstráló szülők és a szimpatizánsok a városháza előtt várakoztak, bent az ülésteremben Dózsáné Hegedűs Viktória, a szülői munkaközösség elnöke vezette küldöttség folytatott megbeszélést Dr. Szabó Tamás polgármesterrel, Szentesi Mihály és Szatmári Antalné képviselőkkel.

Az iskolában 168 sérült, hátrányos helyzetű, megkülönböztetett oktatást-nevelést igénylő gyermek tanul. Az intézményben kiemelkedő színvonalú szakmai munka folyik, ráadásul nemcsak Jászberényből, de a környékről is sok gyereket fogadnak. A szülők és a gyerekek is ragaszkodnak az iskolához. Mindeközben az a hír is elterjedt, hogy az átadott iskolával a megyei önkormányzat sem tudna mit kezdeni, így bezárná azt.

Mint Szabó Tamás elmondta, Jászberény olyan méretű intézményrendszert tart fenn, melynek fenntartása veszélyezteti a város fejlődését. Ezért tervezik azt, hogy a nem kötelező feladatok közül többet átadnának a megyének. Ebben a sorban szerepel a Liska SZKI, a szociális otthonok bentlakásos része, és az Eltérő Tantervű Iskola is. A választástól számítva hat hónapja van az ilyen változások megtételére a testületnek. A dolog azonban még csak az elképzelés szintjén van, döntést december második felében hoz majd a testület, a megyei önkormányzat épp ezért még nem is foglalkozhatott az intézmény bezárásával, hiszen odáig el sem jutottak az ügyek.

Ha Jászberényben döntés születik, utána kezdődik egyeztetés a megyei önkormányzattal. Ha ott nem sikerül megegyezni, további megoldások után kell nézni. Ilyen lehetne például az alapítványi működtetés, ám ez információim szerint nem felel meg az Önök elképzeléseinek – mondta Szabó Tamás.

A megbeszélés során a szülők szerettek volna írásos garanciát, hogy az iskola – akár városi akár megyei fenntartás esetén – folytathatja a működését, a polgármester azonban ebben a helyzetben erre nem tudott garanciát adni. Ugyanakkor azt kérte a szülőktől, hogy a megoldás keresésében működjenek együtt a továbbiakban is és azt ígérte ő maga is mindent megtesz a megfelelő megoldás érdekében.

A közel két órán át tartó megbeszélés alatt a városháza kapuja előtt összegyűlt pedagógusok, szülők és gyerekek a hidegre forduló idő ellenére végig kitartottak. A várakozás fagyos perceit énekléssel tették elviselhetőbbé, s a gyertyák lángja mellett felcsendült a legendás Piramis szám...