Miniszterelnöki villámlátogatás Jászberényben

Fideszes képviselőjelöltek, pártszimpatizánsok, kíváncsi fiatalok, lelkes nagymamák és sportos külsejű, „hallókészülékes” fiatalemberek laza csoportjai foglalták el a Déryné Művelődési Központ előtti területet szerda délután. Nem volt hatalmas tömeg, de arra bőven elég, hogy lássék: itt történni fog valami. Akik ott voltak, persze nem véletlenül tették, hiszen pár nap óta szájról szájra járt a hír, hogy Orbán Viktor rövid időre Jászberénybe érkezik. És láss csodát a miniszterelnök valamivel négy óra után valóban kiszállt a lassan begördülő fekete furgonból, Dr. Szabó Tamás kíséretében.

A szimpatizánsok hada pillanatok alatt körbekapta, autogrammal, kézfogással vagy „emlékszik még rám miniszterelnök úr…?” típusú kérdésekkel bombázta. Orbán Viktor nyilván mind a többszázezer arcot nem tudta megjegyezni akivel valami oknál fogva váltott már pár szót, arra viszont emlékezhetett, hogy Jászberényben a tavaszi kampány során nagy sikert aratott a padra felpattanva mondott rövid beszéde, ezért most is ezt a spontán pulpitust választotta, ahonnan a politikuskörökben a kampányidőszakokban gyakorta előforduló rekedtséggel küszködve köszöntötte a jászberényieket.

- A parlamenti választás sem volt könnyű, ám Jászberény szépen helyt állt, az önkormányzati választás viszont még ennél is nehezebb lesz – ígérte a körötte állóknak. – Itt, Jászberényben olyasmit kellene végrehajtanunk, ami még eddig sohasem sikerült. Ráadásul mi magunk is nehezítjük a dolgunkat, hiszen hallom, hogy olyan emberek, akik eddig együttműködtek velünk, most elindulnak velünk szemben – célzott a KDNP helyi szervezetének más szövetséghez történő csatlakozásához.

- Arra szeretném kérni Önöket, hogy mindenkit, aki valaha a Fideszre szavazott, próbálják arra rávenni, hogy egy irányba adják le a szavazatokat, s így Szabó Tamás polgármester-jelöltet és a Fidesz jelöltjeit juttassák be a testületbe. Erre most van meg a reális esély. Ha előfordul, hogy Budapesten nyerni fogunk, Jászberényben meg nem, hát nem tudom majd hogy fogják kimagyarázni magukat…- tréfálkozott, nem kis derültséget aratva.

Mint mondta, Budapesten húsz éve esélyük se volt, de a világ akkorát fordult, és az ország annyira akarja a változást, hogy ha biztosra nem is mehetnek, de most jó esélyünk van a változást végigvinni. Jászberénynek pedig nem kellene kimaradnia ebből a változásból, mert aki kimarad, az lemarad… Afféle jó tanácsként azt is hozzátette: azt a sületlenséget el kell felejteni, hogy az önkormányzatoknak a kormány ellensúlyainak kellene lenniük. Nem ellensúly kell, hanem a kormánnyal együttműködni képes polgármester és testület, mert a feladat nem az, hogy ellenálljanak a kormánynak, hanem az, hogy megoldják az itt élő emberek gondjait. Az együttműködés mindig jobb, mint az ellensúly – mondta. - Zárjuk le Jászberény történetének azt a korszakát, melyet a baloldali polgármesterek jellemeztek és próbáljunk valami újat - bíztatta a sűrűn helyeslő tömeget.

Szólt néhány szót a várossal kapcsolatos elképzelésekről is. Megtudtuk, hogy Szabó Tamás már tavasszal is az országos program helyett „mindenféle Jászberényi programmal” kereste meg őt, melyekről a mostani találkozójukon is szó esett. Kijelentette, hogy több pontban, így az elkerülő út kérdésében meg is állapodtak.

- Jászberény egy komoly város – tette hozzá, ahol komoly eredményeket lehet elérni, csak arra van szükség, hogy legyen egy jó városvezetés, amely össze tud fogni a kormánnyal, mert csak akkor jutunk ötről a hatra.
A kormányzati munkáról szólva azt mondta: az elmúlt négy hónap messze van még a tökéletestől, de mindenképpen figyelemre méltó. Ledöntöttek jónéhány tabut, az ország megy előre.

A végére is jutott még egy kis buzdítás, melynek során a miniszterelnök arról beszélt, hogy a választást Jászberényben is az fogja eldönteni, hogy a polgármester-jelöltek a saját híveik közül kiket tudnak nagyobb számban mozgósítani. Szabó Tamás sorsa tehát az Önök kezében van - mondta Orbán Viktor. - Ha sok embert tudnak mozgósítani, ha Önök ezt a munkát éppúgy elvégzik, mint tavasszal, akkor nyerni fogunk Jászberényben is…- jelentette ki.

A rövid, de láthatóan nagy megelégedést okozó beszéd után még gyors autogramosztások, kézfogások, közben pedig lassú sassszék a kocsi felé - már amennyire a szimpatizánsok sűrűjében ez ilyenkor lehetséges… Kocsiba be, integetés, fekete autók el. Sűrű a program, hiába, kampányidőszak van…

A téren még egy rövidke ideig Fideszes képviselőjelöltek, pártszimpatizánsok, kíváncsi fiatalok és lelkes nagymamák beszélgettek. A hallókészülékes srácok azonban már Tiszaújváros felé vetették tekintetüket… A következő (padra)fel-lépés ott várt a miniszterelnökre.