Érdeklődő lakosság, konstruktív párbeszéd a 2. választókerület bejárásán

Nagy András a körzet önkormányzati képviselője január 19-én, szerda délután a kerület bejárására invitálta a körzet lakosságát. Az érdeklődőket kisbusz várta a főposta előtti parkolóban. A körzet bejárása részét képezte annak az új önkormányzati tematikának, melynek célja, hogy felmérésre, feltárásra kerüljenek a körzetek problémái, neuralgikus pontjai.

A kettes választókerület bejárásán részt vettek a képviselő-testület azon tagjai is – Dr Szabó Tamás polgármesterrel az élen-, akik szívügyüknek tekintették, tekintik a város ügyes-bajos dolgainak megnyugtató megoldását. Szintén a „csapat” részét képezték a városüzemeltetési iroda és a JVVZRt. szakemberei, akiktől „első kézből” kaphattak válaszokat az érdeklődő lakosok. A körzet képviselőjének kiváló szervezőkészsége itt is megmutatkozott, mivel a problémás területek panaszos lakói a meghirdetett időpontokban már várták az önkormányzati csapatot.

A bejárás a Gyöngyösi út elején kezdődött, majd következett a Komáromi József utca. Innét a Bajnok utca 57-65. szám előtti kiszélesedő része következett, ahonnét a Vas utca és a Fehértói utca sarkára mentünk. Ezután a Telep utca és a „legendás” Munkás utca volt soron. A kettesszámú választókerület bejárása az Elektro Mechanix Kft. épületének emeleti tárgyalójában lakossági fórummal folytatódott, ahová Nagy András képviselő úr invitálta a körzet Érparton és környékén lakó választóit.

A választókerület bejárása során felmerülő problémák közül „listavezető” volt a csapadékvíz és belvíz elvezetésének kérdése, de „dobogós” helyet kaptak az utak minőségével kapcsolatos reklamációk is. Nem is csoda, hiszen a tél fagya minden évben rendszeresen munkát ad az útkarbantartóknak és a kátyúzóknak. Panaszként merült fel, hogy a Bajnok utca 57-65. szám előtti kiszélesedő részénél az ott lévő portáknak szinte lehetetlen a megközelítése csapadékos évszakokban „szerviz út” hiányában. Erre a problémára is megnyugtató választ kaptak az érintett lakosok Tamás Zoltán úrtól a városfejlesztési bizottság elnökétől. De felmerült az igény az Érparton egy újabb szelektív hulladékgyűjtő sziget létrehozására is.

A Munkás utcai három önkormányzati „lakás” körül kialakult áldatlan állapotok kezelése is elodázhatatlanná vált. Az ott kialakult helyzet tarthatatlan és nem európai állapotokat tükröz –volt az általános vélemény-. Az eredetileg három család részére kiutalt lakásokat esetenként 60-70-en is „lakják”. És ha még csak laknák, de nem lakják, hanem lelakják, sőt mi több, már régen le is lakták. Az ott élők nem jó gazdái a városi tulajdonnak és deviáns magatartásukkal irritálják a környék nyugalomban élni akaró lakosságát. Dr Szabó Tamás polgármester úr a kialakult helyzet láttán megdöbbenésének adott hangot és ígéretet tett, hogy a végletekig elmegy -a törvényesség határain belül- a rendezés érdekében.

Végezetül bátran mondhatjuk, hogy a több mint öt órán át tartó bejárás és lakossági fórum eredményes, tanulságos volt. Lehetőséget és alkalmat teremtett az együttgondolkodásra, információcserére. Szokták volt mondani, hogy „lakva ismeri meg az ember a másikat”. Most volt erre módunk, volt mód a találkozásra. Véleményem szerint ezen a szerdai napon egy jó elgondolás második stációján lettünk túl. Várjuk a következőt . . .

Munkás utca, 2011. január...Munkás utca, 2011. január...