Dr. Magyar diagnózisa: baj van a kórházban és a városban is…

Ha őt bízzák meg a város vezetésével, az önkormányzattal közös első teendői között lesz a Szent Erzsébet Kórház vagyonát kezelő kft. megszüntetése…– mondta Magyar Levente a héten tartott sajtótájékoztatóján, melynek gerincét a berényi egészségügyi intézménnyel kapcsolatos véleménye adta.

Az Egy Jobb Jászberényért Egyesület polgármester jelöltje kifejtette: mára a tények tükrében kiderült, rossz döntés volt az intézményt gazdasági társasággá alakítani, rossz döntés volt a debreceni - egy Jászberénynél jóval több ember által lakott városban működtetett - modell átemelése a jászberényi kórházba. Ez a metódus csak egy dologgal magyarázható: valakinek valamilyen pozíciót kellett adni ezzel a két kft-s módszerrel.

Mind az intézmény gazdálkodását vizsgáló Ilex Kft, mind egy gazdasági tanácsadó testület azt fogalmazta meg, hogy nincs szükség két kft-re az irányításhoz. Az egyik ugyanis - amelyik hivatalosan vagyonkezeléssel foglalkozik – csupán látszat tevékenységet folytat. Ennek a kft-nek a léte évi 70 millió Ft mínuszt termel az Ilex jelentés szerint – mondta Magyar Levente.

Azt is problémának tartja a kórházzal kapcsolatban, hogy a közel harmincezres város állja a működtetés minden költségét, holott az a Jászság 90 ezer lakosának ellátásáról gondoskodik.
Álláspontja szerint fel kell hívni a jász önkormányzatokat arra, hogy vegyenek részt a tulajdonosi struktúra kialakításában a területükről ideérkező betegek arányában. Ilyen alapon kaphatnának tulajdonosi részarányt az intézményben.

A polgármester jelölt úr biztos benne, hogy a magyar egészségügy hatalmas megújulás előtt áll, mint ahogy abban is biztos, hogy a továbbiakban ez, a mostani működtetési mód nem lesz életképes. A tendenciák szerint a megyében is a több kórházat egybeszervező holding rendszer valósul majd meg. Kérdés, hogy a berényi kórház miként kapcsolódhat ebbe a rendszerbe?

Az pedig még érdekesebb, hogy ha mindez előnytelen lenne a városnak, Dr. Szabó Tamás ellene akar vagy tud-e menni a parlamenti Fidesz frakció által meghatározott tendenciáknak? Magyar Levente arra is kíváncsian várja a választ – amit persze részéről csak költői kérdés – hogy mikor lehet eredményes a város: egy független, vagy egy erősen párthoz kötődő polgármester estén?
Véleményét igazolandó megemlítette, hogy emlékei szerint Juhász Dániel 2006-ban azt nyilatkozta: semmi előnye sincs ha a polgármester egyben parlamenti képviselő is, hiszen nem így dőlnek el a dolgok… - Abból is okulhatunk, hogy a város az elmúlt négy évben olyan helyzetben volt, mikor a polgármester egyben képviselő is volt…- Nem akarom feszegetni, de gondolkozzunk el ezen a tételen…- mondta.

Kitért arra is, hogy a városban súlyos tartalmú feljelentések láttak napvilágot, így a kórházzal kapcsolatban is felvetődött egy 170 milliós gazdasági bűncselekmény lehetősége, mely ügyben információi szerint a rendőrség illetve a megyei főügyészség indokoltnak látja a további nyomozást.

Más témáról szólva keserűen említette meg, hogy Molnár Tamás temetésén a város részéről senki sem búcsúzott el az elhunyttól, pedig a város életében évtizedeken át fontos szerepet és pozíciót töltött be. Megdöbbentő, hogy ennyire nem becsüljük meg a városért dolgozó embereket – állapította meg.

A kampányra visszatérve elmondta: úgy döntöttek, vitára hívják ki a polgármester jelölteket, melyet a város közvéleménye előtt kívánnak lefolytatni. Véleményük szerint mégiscsak más kommunikáció ez, mint a szórólapok általi. Annak azért örül, hogy a kiadványuk, programjuk több ellenfélnek is támpontul szolgált és ők is hasonló elképzeléseket vetettek fel.

A sajtótájékoztató lezárásaként szóba került egy levél (ahogy szokták mondani, valaki bedobta a postaládájába…) melyet a kórházat működtető kft. ügyvezető igazgatója írt az Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkárához. Ebben ( a Fidesz polgármester jelöltje ellen folyó lejáratások tisztázása végett ) a kórház adósságállományáról kér egy hivatalos kimutatást – ami Magyar Levente számára érthetetlen, hiszen azt sugallja, hogy az igazgató nincs tisztában a kórház adósságállományával… Másrészt azt is furcsának tartja, hogy ha a politikusoktól elvárják, hogy ne kampányoljanak közintézményekben, egy közintézmény ugyanakkor miért teheti ezt meg ???

Mint elmondta, szerinte mindez azt erősíti meg, hogy nagy baj van a kórházzal és a menedzsmenttel. Mint ahogy bajban a város és az önkormányzat is… Ezért a lakosságot arra kéri, mindenki gondolja meg, kinek adja a voksát, s ha az egyesület mellett döntenek, akkor végre velük együtt a civil kurázsi is „napirendre” kerülhet a városban - zárta sajtótájékoztatóját a 16 éven át SZDSZ színekben a város polgármestereként tevékenykedő politikus.