Női röplabda Magyar Kupa finálé… a dobogó volt a tét a Jászberényi RK-nak

Pénteken akár csak egy éve, ezúttal is Érd adott otthont a női röplabda Magyar Kupa döntőjének. Sőt a finálé szereposztása is teljesen megegyezett, mert a döntőt idén is a Linamar BRSE és a Vasas Óbuda csapata, míg a bronzmeccset a Jászberényi RK és a Fatum Nyíregyháza együttese vívta. A jászberényi szurkolók természetesen nagyon szerették volna, ha bronzcsata végkifejlete is megegyezne a tavalyival… De ne szaladjuk ennyire a dolgok elébe. Bár a televíziós közvetítés miatt a döntőt játszották először, azért itt természetesen a berényi csapat meccsével kezdünk…Ahogy arról már ezen az oldalon is szó esett, a két csapat jelentősen átalakult a tavalyi idény óta. Különösen igaz ez a nyíregyházi együttesre, ahol már az előző bajnokság közben elkezdtek egy új, ütőképesebb csapatot építeni, ami a szakemberek egybehangzó véleménye szerint eredményre is vezetett. Jelenleg a tabella második helyén állnak. Ezek alapján egyértelműen őket tartották a dobogóra esélyesebbnek. Ugyanakkor a jászberényi csapat több alkalommal ízelítőt adott abból, hogy mire képes, ha igazán összekapja magát… vagyis senki sem zártak ki teljesen a meglepetés lehetőségét.

A Nyíregyháza gyorsan tudtára adta mindenkinek, hogy bejelentkezett a dobogóért. Nem is váratott sokáig magára a jászberényi időkérés, aminek következtében ők is megérkeztek a szettbe. Az első technikai időnél már egy pontos volt a vezetésük. A folytatásban is összeszedett volt a JRK védőmunkája és energikusak a támadásai, így állandósult a vezetésük. Bár nem tűntek idegesnek a nyíregyháziak, azért 14 – 11-es állásnál időt kéretek, megelőzendő a nagyobb bajt. Ennek ellenére tovább is maradt a jászberényi előny és így fordultak a csapatoka hajrára. A játszma kimenetele nem dőlt el gyorsan, mert 23 – 23-as állásnál mindkét oldalon meg volt a lehetőség a játékrész lezárására, de ez végül is a Jászberényi RK-nak sikerült. (24 – 26)

Bár mindenki derűlátó volt a berényi oldalon, de azért azt sem felejtette el senki, hogy a kupa elődöntő első meccse és a Nyíregyháza elleni hazai találkozó is hasonlóan kezdődött, aztán… A második szett elejét szinte lekopírozták a csapatok. 4 – 1-es Fatum vezetés, JRK időkérés. Ezúttal ugyan nem volt gyors a felzárkózás berényi részről, de folytatták az első játszmában mutatott játékukat, sőt még egy lapáttal rá is tettek, így a játékrész közepén már öt ponttal is vezettek… De ekkor, ahogy a fentebb citált két meccsen is történt egyik pillanatról a másikra valami elromlott és mintha légüres térbe kerültek volna játékosok, egyre-másra hibáztak. Természetes, hogy az egyre magabiztosabbá váló ellenfelük közvetlenül a hajrá előtt kiegyenlített, majd pillanatok alatt négy játszmalabdához jutott, amiből a másodikat értékesítve egyenlített. (25 – 21)

Akik látták a két együttes utolsó összecsapását, emlékezhettek arra, hogy akkor a Jászberényi RK-ban bizony „benne maradt” az elvesztett szett és csak reménykedni tudtak abban, hogy ezúttal másként lesz, hiszen az első két játszma nagy részében biztató volt csapatuk játéka… Nem így történt. Ezúttal is gyorsan összekapkodott a berényi csapat egy 4 -5 pontos hátrányt, innentől kezdve csak üldözni tudta vetélytársát. Bár időnként látótávolságra kerültek, de akkor menetrendszerint jöttek a „ki nem kényszerített” hibák és gyakorlatilag simán söpörte be a Fatum Nyíregyháza a harmadik szettet és ezzel át is vette a vezetést. (25 – 17)

Bár még nem volt vége a mérkőzésnek, azonban a berényi játékosok arca sokat elárult lelkiállapotukról, mint ha már el is könyvelték volna a vereséget, pedig még nem akasztották nyakukba a bronzot ellenfelüknek. Jött a „szokásos” forgatókönyv, könnyedén elszórt pontok a berényi oldalon, majd küzdelem időnként a könnyekkel, és foggal-körömmel a felzárkózásért. Ahogy ilyenkor lenni szokott, mindig közbejött egy hiba, egy éppen a vonalra esett ütés az ellenféltől és hajszálnyival hosszabb ütés a jászberényi oldalon, vagy az egyetlen berényi oldalról egyöntetűen hibásnak vélt bírói ítélet. Ami ezekben közös volt, hogy mindig akkor történtek, amikor lábra kapott volna a Jászberényi RK. Ezzel szemben, nyíregyházi játékosok, amikor elbizonytalanodtak, nagyon rövid idő alatt újra rendezték soraikat. Bár a végére kicsit szorosabbá vált az eredmény, de igazából semmi nem veszélyeztette a Fatum Nyíregyháza csapatát abban, hogy visszavágva a tavaly elszenvedett vereségért idén hazavigyék a kupa bronzot.(25 - 21)

A berényi lányok meglehetősen összetörtek a mérkőzés végén. Talán nem is azért mert kikaptak, hiszen ez az erőviszonyok ismeretében nem volt meglepetés, de az első másfél játszmában mutatott remek játékuk alapján joggal reménykedhettek egy bravúrban… Sajnos ezúttal még nem jött össze.

Fatum Nyíregyháza – Jászberényi RK 3:1(–24, 21, 17, 21)

Edzői nyilatkozatok:

Horváth András – Fatum Nyíregyháza: - Ebben a felállásban először játszottunk, de ez sem volt probléma. Az első játszmában, ha kicsit jobban koncentrálunk, akkor meglehetett volna előbb is a siker. De nem bánkódunk, így is megérdemeltük a bronzérmet.

Branislav Franic – Jászberényi RK: - Ezen a mérkőzésen a Nyíregyháza jobban játszott. Gratulálok nekik és továbbiakra sok sikert kívánok nekik.
Forrás: Honvolley.hu

Az eredményhirdetés előtt minden csapatból a legjobban teljesítő játékosi is jutalmazták a szervezők ezt a díjat a Jászberényi RK-ból Takács Bernadettnek ítélték.

Túl sok idő nincs a pénteki történéseken rágódni, hiszen folytatódik a bajnokság. Ráadásul két sorsdöntő mérkőzéssel. Jövő pénteken egy közvetlen rivális az UTE együttese látogat Jászberénybe, vasárnap pedig az MTK Budapest otthonában szerepelnek a berényi lányok. Ez a két mérkőzés alapvetően meg fogja határozni ennek a három csapatnak a helyezését az alapszakasz végén.

A mérkőzés képes összefoglalója a fotóra kattintva látható a galériában.