Egy perc anatómiája… Tünet együttes… Közhely

Bizonyára már mindenki látott olyan filmet, amelyben szuper lassított felvételeket készítenek valamiről. Múlt csütörtökön egy ilyen szuper lassított felvétel járt a Malom Film-Színházban. A valamikori Moszkva – ma Széll Kálmán – tér egy percének történéseit helyezte boncasztalra a Tünet együttes.

Minden bizonnyal hosszú ideig tartó megfigyelés eredménye, hogy egyetlen percben felfedezzük az egyéni sorsokat, hiszen egy ilyen nyüzsgő, hullámzó helyen minden olyan gyorsan történik, hogy egy „normál filmfelvételen” nem is látnánk. Pedig az egyéni sorsok sokasága tárul a figyelmes szemlélő elé, sokszor teljesen átlagos, máskor rengeteg – gyakorta gyermekkori – traumát magában hordozó embereké.

Mindezt egy bő órányi előadásban láthattuk, vibrálóan, néha humorosan, vagy éppen szívszorítóan. Ha valaki engedett a hívó szónak és belemerült a részletekbe, bizony nem szórakozhatott önfeledten… bár minden bizonnyal ennek a darabnak nem is ez a célja. Azt viszont megtapasztalhatta, hogy mennyi minden történhet a közvetlen környezetében, amiről a nagy rohanás közben tudomást sem vesz….

Szóval nem egy könnyed esti szórakozásban volt részük azoknak, akik ezen az estén ezt az előadást választották, az viszont biztos, hogy megtanulták, hogy érdemes néha a körülöttünk levő világot lassított felvételen keresztül szemlélni.
Képek a galériában.