Zárszó… Faragó László Bükki vadvirágok című kiállításának margójára

Tegnap zárta kapuit a Hamza múzeumban Faragó László bükki vadvirágokról készült képeiből összeállított kiállítása. Az kollekció főhajtáskén jött létre a jászberényi születésű természettudós Vásárhelyi István halálának ötvenedik évfordulójára. A sors furcsasága, hogy Laci bácsi is ennyi ideje járja fényképezőgépével a természetet. Ez alatt a több, mint öt évtized alatt megfordult hazánk szinte minden szegletében a Zempléntől az Őrségig.

Szíve csücske, akár csak neves elődjének a Bükk. Sokak szerint ehhez a hegységhez csak a Bakony fogható, ahol számtalan helyen szinte érintetlen állapotban van a növényzet és állatvilág. Szerencsére nem érte utol a népszerűség átka a „tömeg turizmus”. A falra került képek a több évtized alatt készült hatalmas mennyiségű képanyagból kerültek kiválasztásra, ami önmagában nem kis feladat. Arról nem is szólva, hogy ezek a fotók analóg technikával diapozitívre készültek, ami a feldolgozás során szintén sok figyelmet igényelt. Egyébként Laci bácsi a mai napig nem váltott át a digitális fotózásra. Ismerve természetszeretetét senki nem csodálkozott azon, hogy a megnyitón nem is annyira a képeiről, mintsem azokon szereplő növényekről beszélt.

Ezeket a képeket nem csak fotóként kezeli, hanem egy olyan eszközként, illetve a fotózást olyan tevékenységként, ami közelebb visz a természet megismeréséhez, megszerettetéséhez és ezáltal annak védelméhez. Ez a gondolkodásmód, elkötelezettség végig kíséri teljes pályafutását és örömmel tapasztalhatták a megnyitón résztvevők, hogy lelkesedése életkora ellenére sem vesztett semmit
Azért ne legyen afelől kétsége senkinek, hogy a képek, mint fotók is önálló értékkel bírnak. Sok mai fiatal és kevésbé fiatal amatőr fotós számára szolgálhatnak sorvezetőként, hogy ne csak a technika adta lehetőségekkel éljenek, hanem a jó fényképek nélkülözhetetlen alapját a felkészültséget, érdeklődést és pontosságot is elsajátítsák.

Ez a tárlat most bezárt, de a képek hamarosan az Gróf Apponyi Albert általános iskolában lesznek újra láthatók, ahol igazán közel kerülnek majd a fiatal generációkhoz. Addig is a képekre kattintva visszatekintésként néhány fotó látható a galériában a megnyitóról.