Vízi-sport-szakember

Hát a cím egy kissé kényszeredettre sikerült, de azért minden benne van. Ács Tibor, „Ácstibi” kettős élete nem titok Jászberényben. Egyrészt bő harminc éve a vízműtelepen dolgozik, ebből 27 évet a vezetőjeként. Amit tehát ezen a területen kell tudni, az a kisujjában van. Szerencsére van neki kettő, mert a másikban meg ott lakozik a jászberényi sport minden eseménye. Gólok, méterek, pontszámok. Kevés olyan helyi sportesemény van, ahol nem tűnik fel, és kevés olyan sportbarát van, akinek ő nem barátja.

Mint – többek között - a Jászberény Online sportszerkesztője, Önöket is hétről hétre bombázza a legújabb hírekkel. Tegye is. S legyen szó a vízről vagy a sportról, lényeg, hogy bármelyikkel is foglalkozik éppen, szívét-lelkét beleadja. Mi ezt itt a JBO-n már jól tudjuk, mint ahogy a honi vízszolgáltatás prominensei is. Ám míg mi - gonosz módon - maximum biztató szavakkal ( Köszi Tibi, küldjél még…) hálálkodunk munkájáért, addig ők ezúttal komoly elismerésben is részesítették.

Az elmúlt héten rendezték meg ugyanis Sopronban a XIII. Országos Víziközmű Konferenciát, ahol mintegy 500 „víziszakember” vett részt kis hazánk sok- sok településéről. A Jászságot - és ezen belül Jászberényt - a Jászvíz Kft munkatársai, azaz Tibor mellett, Barta Ágnes igazgatónő és Tóth Endre ágazatvezető képviselték az országos rendezvényen.

A háromnapos konferencián sűrű program várta a résztvevőket, hiszen az első napi Soproni Szennyvíztisztító telep látogatása után, a másik két napon előadások sorozata fogadta a vízszolgáltatás és szennyvíztisztítás területén dolgozó szakembereket. A második nap estéjén - a Vízi Közművek Napján, mert bizony ilyen is van - a Soproni Hotel Fagus nagytermében ünnepélyes keretek közt került sor többek között a díjátadásra.

Nagy megtiszteltetés érte a Jászvíz Kft. jelen lévő képviselőit, hiszen Ács Tibor, mint a Jászberényi Vízműtelep vezetője, a vízi közmű szolgáltatásban három évtizede kifejtett tevékenységéért a Magyar Viziközmű Szövetség Elismerő Oklevelét vehette át.

Miután haza jöttek, meg is kérdeztük tőle, hogy a szakmájában mekkora súllyal bír egy ilyen elismerés, hiszen úgy hallottuk, a megyéből más nem kapta meg, Jászberényből ez idáig pedig még senki sem. Ez azért komoly fegyvertény.

- Természetesen nagyon örülök az elismerésnek és főleg annak, hogy ezt a SZAKMA adományozta számomra. Az oklevelet a nevemre címezték ugyan, de ez egyben a Jászvíz Kft. elismerését is jelenti. Azt az áldozatos munkát, amelyet ez a „kis csapat” produkál 15 év óta. Ez a díjátadás biztos nem jött volna létre, ha közvetlen munkatársaim nem lettek volna mellettem hóban sárban, mert bizony ez a „vizes” munka, nem igazán laboratóriumi körülményeket takar.

-„Boríték” járt-e az oklevél mellé?

-Nem, nem, hiszen a Szakmai Szövetség ha úgy tetszik „írásban” jelzi el-ismerését. De nem lehet hiányérzetem ez ügyben sem, hiszen Barta Ágnes igazgatónő nagyon figyelmes volt és még a helyszínen gondoskodott arról, hogy a „kollekció” teljes legyen.

- Hogy sportnyelven fogalmazzak, régóta játszol ebben a csapatban. Ráadásul nem könnyű poszton.

Az ősszel lesz 31 éve, hogy beléptem a vízműtelep kapuján. Jelen voltam 1979. május 5. - én a vízműtelep próbaüzemének indításán, mint vezetőgépész, majd pár év után a telep vezetője lettem. 1993- ban - amikor úgymond leszakadtunk a megyei víz- és csatornamű vállalattól - Jászberény vízhálózatával kapcsolatos tevékenység ellátásával is engem bíztak meg. Nem egy könnyű feladat, hiszen nagy odafigyelést és sokszor azonnali döntést igényel. Képtelen vagyok jelen lenni minden problémánál, de a mobilom 24 órás szolgálatban van.

A díjat Ányos József vezérigazgató (Debreceni Vízmű RT.) a MAVÍZ elnöke adta át TibornakA díjat Ányos József vezérigazgató (Debreceni Vízmű RT.) a MAVÍZ elnöke adta át Tibornak

- Keveset hallani errefelé a Magyar Víziközmű Szövetségről, mit takar ez a név?

- A Szövetség kb. 100 vízi közművet üzemeltető tagszervezete, a magyarországi vízi közmű szolgáltatás 95%-át, továbbá több mint 100 tagszervezete a hazai vízipart, kereskedelmet és annak üzleti hátterét képviseli. A vízi köz-műveket üzemeltető tagszervezetek között megtalálhatók az 5 állami tulajdonú, valamennyi nagyobb települési önkormányzati tulajdonú és - a két legnagyobb, fővárosi céget is beleértve - a részben vagy egészben külföldi illetve társasági tulajdonú víz- és csatorna szolgáltató szervezetek is.

Mit jelent egy ilyen konferencia a vízi szakemberek számára?

- Nagyon sokat, hiszen általában itt találkozhatunk új megoldásokkal, korszerűsítésekkel. Cserta István szennyvíztelep vezető kollégámmal nagyon sok hasonló előadást hallgattunk már végig és szinte minden alkalommal volt olyan termék vagy technika, aminek a későbbiekben nagy hasznát vettük. Most Sopronban is volt, hisz bátran kijelenthetem, hogy ezzel a „kiruccanással” kb. fél millió Ft-ot takarítottunk meg egy – a vízműtelepen elvégzendő – kísérlet kapcsán. A másik dolog pedig a személyes kapcsolatok erősítése. A számunkra fontos és érdekes előadások után, megkeressük az előadót és az igazi konzultáció ekkor kezdődik, és esetleg majd folytatódik két-három hét múlva valamelyikünk telephelyén.

Meddig lehet még ezt csinálni? Nem akartál „átigazolni” soha máshová?

- Életemben ez a második munkahelyem és nem nagyon szeretnék már változtatni, ha nem muszáj. Ha továbbra is számítanak rám, szeretnék innen nyugdíjba vonulni. Ami jelen vízállás szerint minimum 3 év.