Elfekvő

Bár a fotónk most épp nem ezt igazolja, de a téma az utcán hever. Legalábbis esetünkben elég gyakran. Néha meg csak üldögél. Bámul a világba, beszélget a haverokkal – lejmol az arra járóktól. Néha úgy tűnik már évezrede… Azt hiszem, akik a 300-as Coop ABC-be járnak vásárolni, tudják kiről van szó.

Az elnyűtt, zöld baseball sapka alatt megbúvó szakállas arc elmaradhatatlan része a környéknek, holott a környék – a bolt dolgozóival és vásárlóival az élen – ezt nem igazán fogadja kitörő örömmel. Mert valljuk be: amíg csak lejárt újságok olvasgatásáról van szó, némi bor mellett, addig még csak kicsit dühítő az ápolatlan öreg – bár a korról inkább nem írok, mert az utcán töltött évek állítólag triplán számítanak és megsokszorozzák az arcokra ülő ráncokat, így lehet, hogy egykorúak vagyunk a Zöld Baseballsapkás Emberrel. Ennél sokkal inkább zavaró, ha az arra járókat szólítgatja le, pénzt kérve tőlük. Az pedig talán már nem csak városképi szempontból hátrányos, ha egy összecsuklott üzemmódban, öntudatlanul fekvő embert kell kerülgetni, az alóla szivárgó foltról pedig csak találgatni lehet, hogy az az összetört flaskából, vagy a nadrágból szivárog… Mint ahogy néhanap szivárog a vér is (jelen sorok írását megelőzően, a fotó készítésekor nem tudtuk nem észre venni a sapka alól előbújó alvadt vércsíkokat….). Mert az Apponyi téren bizony ilyen dolgok folynak.

Ellenszer pedig egyelőre nincs. Szegény boltos hölgyek már aláírásgyűjtéssel is próbálkoztak – mint az ábra mutatja, hiába. Ugyanígy nincs foganatja a Zöld Baseballsapkás Ember körül időnként megjelenő közterületfelügyelők, rendőrök vagy mentősök látogatásainak sem.
Külső szemlélőnek úgy tűnik, ezzel az emberrel nincs mit kezdeni. Nyilvánvaló, hogy ő, mint Probléma megoldhatatlan. Senkinek sem kell, sehova se tartozik. Adatait valószínűleg minden hivatalos helyen ismerik, sőt mikor már elkerülhetetlen és ki kell hozzá jönni, újra és újra fel is veszik azokat. Anyja neve, lakcíme… (mert van neki, nem is olyan messze a tértől) …stb…
Van-e olyan rendőr, mentős, stb.. aki még nem tudja kívülről?

A férfi azonban marad. Lehet hogy nincs miért foglalkozni vele.. Nem hajléktalan, mert valahol van egy lakcíme. Kötekedőnek talán túl szelíd, annyira meg nem beteg, hogy jusson neki ágy a kórházban. Nincs helye sehol e széles jász ég alatt. Csak a 300-as ABC kirakata előtt. Hol a betonpadkán üldögélve, hol a földön fekve. Egyszer lenn, egyszer… Nem. Mindig lenn…Minden körön kívül.

Persze ha a hivatalos helyek nem is, az idő előbb-utóbb majd megoldja ezt a „problémát”. Mert sokáig nem lehet büntetlenül az utcán telelni. Biztos, hogy jól tudja ezt a mi emberünk is. Mint ahogy tudja ezt mindenki.

Úgy látszik csak azt nem tudjuk, hogy mit kezdjünk vele….