Ízek szigete

Azóta igazán népszerű ez a verseny, mióta tudatosult az emberekben, hogy ide elsősorban amatőröket várunk – mondta ma délelőtt Bobák József, a Jászsági Vendéglátók Egyesületének elnöke, azon a sajtótájékoztatón, melyen a Népi Ételek Főzőversenyének előkészületeiről számoltak be a szervezők.

A július 18-án sorra kerülő rendezvény célja a népi ételkészítés hagyományainak ápolása, a népi ételek népszerűsítése napjaink ételkészítési és fogyasztási szokásainak figyelembe vételével. Aznap 9 órától a már jól bevált helyszínre, a jászberényi Margit szigetre várják az ország több pontjáról érkező csapatokat, akik szeretnének ringbe szállni a „Jászság Népi Ínyesmestere” címért, melyet kizárólag népi étel készítésével lehet elnyerni. Az elismerés mellett egy borhűtő is a boldog győztesek tulajdonába kerül majd.

Az indulók között sok régi arcot is felfedezhetünk majd, itt lesz például a tavalyi nyertes, a kenderesi Andrási Istvánné. Erzsike azt ígéri, hogy egy busznyi szurkoló is érkezik majd vele, ha minden jól megy. Ez különben jellemző lesz az idei versenyre, mármint, hogy egyre nagyobb létszámú csapatok, cégek, baráti társaságok neveznek. Így ha több induló nem is lesz, mint a múlt évben, az már most biztosnak látszik, hogy idén a tavalyinál többen lesznek majd a Margit sziget fái alatt azok, akik egy jó kis főzéssel szándékoznak eltölteni a szombat délelőttjüket.

Az amatőrök mellett persze a főzést napi szinten űző vendéglátós szakemberek is bogrács mellé állhatnak, ám részükre külön verseny kerül kiírásra.

Mint megtudtuk, a kategóriák maradtak, tehát az indulók bográcsos ételekkel, grill és egyéb szabadtűzön készített ételekkel, valamint előre elkészített tésztákkal, süteményekkel járulhatnak a Dr. Sári Zsolt muzeológus által vezetett zsűri színe elé. A látogatóknak lehetőségük lesz kóstolójegyet vásárolni 400 forintért, mellyel megízlelhetik a csapatok által készített étkeket, és szavazhatnak is, hiszen a legfinomabbnak ítélt ételt ebben az évben is közönség díjjal jutalmazzák.

Az indulóknak bármilyen alapanyagból lehet ételt készíteni. A szervezők biztosítanak főzőhelyet, vízvételi lehetőséget, illetve tűzifát, a versenyzőknek kell hozni a főző vagy sütőalkalmatosságot, és az alapanyagokat. Nevezési díj nincs, ám határidő van, július 15-ig várják az indulni vágyó csapatok jelentkezését, akik szükség esetén sörasztal és pad is bérelhetnek a nevezéskor.

Mint ahogy egy gasztronómiai fesztiválon illik, kísérő programok is várják a látogatókat.

Az ebédhez nóta szól majd, a nézelődők kézművesek portékái között válogathatnak.
Pizza- szobrászati bemutatót tart a Benke Laci bácsi által segített jászberényi Pomázi Péter, aki a 2010-es Pizza Világbajnokságra készül, megismerkedhetnek az olaszországi pékvilágbajnokság egyik kategória győztesének, Tukacs Rolandnak a péksüteményeivel, de lesz látvány vajkészítés, és el lehet lesni a „Harminc perces” dunai halászlé főzésének titkát is.

A jófajta ételekhez jó bor is dukál, ezúttal a gyöngyöstarjáni Benedek pince várja kóstolóval a vendégeket. Ha pedig valakinek egyik kondérnál sem jut már semmi, akkor sem marad éhen, hiszen a Vágó Bt. népi ételekkel és büfével áll a látogatók rendelkezésére.

A nevezéseket 2009. július 15-ig várják a Touring Hotelben (5100 Jászberény Serház u. 3. ).

További információk:
Jászsági Vendéglátók Egyesülete
Bobák József elnök
30/ 316-22-47