Van képem hozzá… az év koncertjének ígérték… és az is volt

Már hetekkel a koncert előtt a szervezők, mint az év koncertjét harangozták be a Braindogs jászebrényi fellépését. Dacára annak, hogy az utóbbi időben mintha lanyhult volna az érdeklődés a blues- és dzsessz koncertek iránt, azért az várható volt hogy erre az estére jócskán megtelik a mozi nézőtere. A műfajban jártasak jól tudják, hogy a Braindogs nem egy állandó zenekar, hanem egy olyan formáció, amely évről–évre decemberben összejön, ad néhány koncertet, majd eltűnik egy évre. Így magától értetődő volt, hogy a rajongók nem hagyhatták ki ezt a házhoz jött lehetőséget.

A „zenekar” tulajdonképpen egy remek zenészekből álló Tom Waist rajongói kör. Ebből adódóan az ő dalainak feldolgozásait játsza, de saját felfogásában, amihez mindenki hozzá teszi a maga kis zenei stílusát. A prímet általában a londoni illetőségű Ian Siegal vitte, a maga sajátos rekedtes hangjával és parádés gitárjátékával. Bár ez utóbbiban azért számomra az egyik kedvenc zenészem Ripoff Raskolnyikov volt az igazi. De természetesen egy-egy komolyabb névjegyet a többiek is letettek, elég csak Frenk-re (aki a Hiperkaramában dobol) emlékezni, a parádés dobszólók mellett egy szál gitárral a kezében is elvarázsolta a publikumot. De gond nélkül folytathatnám a példákat… Sajnos egy karizmatikus egyéniség – Kiss Tibor – ezúttal nem tudta elkísérni társait betegsége miatt.

A rajongók egy lendületes két órás koncertet kaptak, pedig néha úgy érezhettük, hogy ez nem is igazi koncert volt, mintsem inkább egy lehetőség ahol "megleshettük", milyen az amikor ennyi jó zenész elkezd játszani saját örömére. Ahogy azt maga Ian Siegal is megfogalmazta egy interjúban: „Igazi örömzene, olyan, mintha mi magunk is közönség lennénk”. Tulajdonképpen csak az ébresztett rá minket, hogy ez egy koncert, amikor egy bő ráadás után vége volt… de sehogy sem akaródzott felkelni a székeinkről és elindulni a kijárat felé... maradtunk volna még szívesen...

A szervezők az év koncertjét ígérték… és nyugodt szívvel állíthatom, hogy az is volt, pedig idén is volt mit aprítanunk a tejbe… A képekre kattintva megnyílik a szokásos galéria… az idei utolsó koncert összeállítás.