Premier előtti előbemutatóval ünneplik Jászberényben az Örkény centenáriumot

Április 5-én lenne 100 esztendős Örkény István író. Ebből az alkalomból egész napos rendezvénysorozatot tartanak április 2-án, hétfőn Jászberényben, melynek egy részén jelen lesz az író özvegye, Radnóti Zsuzsa Jászai-díjas dramaturg is. A programokról a szervező, Várszegi Tibor, az Új Színházért Alapítvány vezetője beszélt.

Mint elmondta, Radnóti Zsuzsával 17 órakor, a mozi épületében lesz egy beszélgetés, ezt követően pedig rögtön kezdődik Béres Ilona és Tordai Teri szereplésével Berényi Gábor újabb Macskajáték-adaptációja Szkalla lányok címmel. Az előadás érdekessége, hogy premierje az író születésnapján Budapesten lesz, nálunk előbemutatót tartanak.

Lezárult a januárban meghirdetett egyperces novellaíró pályázat is, ennek eredményét szintén az előadás előtt ismertetik, a Malom Színház honlapján (www.malomszinhaz.hu) pedig közlik. Összesen 211 levelet kaptak, ami hozzávetőlegesen mintegy 500-550 novellát és 40 illusztrációt jelent. Érkezett pályamunka a Nyírségtől Zaláig az ország minden tájáról és minden határon túli magyar területről. Várszegi Tibor azt is hozzátette: sajnos éppen azoktól, akik miatt az egészet kitalálta, a jászsági diákoktól az összes pályamunka talán tíz százaléka érkezett csupán, az is nyilván néhány lelkes tanár munkájának köszönhető.

A pályamunkákat Beszédes István a vajdasági zEtna irodalmi portál főszerkesztője olvassa és szerkeszti egy virtuális folyóirattá. Elmondása szerint irigylésre méltóan sok jó szöveg érkezett, ám ahhoz, hogy folyóiratként közre lehessen adni, még lektori munkákra is szükség lesz. Ezért hétfőn még csak tartalomjegyzéket közölnek.. A Helyszűke címmel megjelenő kiadvány a színház és az irodalmi portálon ( www.zetna.org ) is elérhető lesz, amennyiben pedig megfelelő pénzösszeg is rendelkezésükre áll majd, nyomtatásban is megjelenik.

A nap folyamán Várszegi Tibor és Beszédes Istvánnal egy-egy rendhagyó irodalom órát tart a Lehel Vezér Gimnáziumban és a SZIE Gyakorló Iskola gimnáziumi osztályaiban.