Van MAGYARázat

Végül is mi kell ahhoz, hogy ne a szokásos kiállítóhelyeken, múzeumokban tartsanak meg egy kiállítást, hanem a szabadban? Csak egy kis jó idő, meg ugye az ötlet, amit aztán „csak” meg kell valósítani. A Hamza Stúdió ifjú tagjai fiatalos lendülettel meg is tették ezt, és az elmúlt hétvégén a jászberényi mozi előtt felállított paravánokon mutatták be a közönségnek MAGYARázat című kiállításukat.

Jó cím, igazából nem is kell magyarázni. No nem azért mert annyira egyértelmű, hanem pont fordítva. Ha a hivatalos verzióra vagyunk kíváncsiak, akkor azt a választ kapjuk, hogy az alkotók a magyar népművészet formakincseit szerették volna beemelni közérthető és közvetlen formában a képzőművészetbe. Sikerült vagy nem, ki tudja…, a képzőművészetben pont az a jó, hogy mindenki azt ért bele amit akar, amit szeretne, a kiállított művekből mindenki mást szűr le, olvas ki magának. Így aztán ki-ki találhatott zseniális és érdektelen alkotásokat azok közül, akik céltudatosan felkeresték, vagy egyszerűen csak belebotlottak a szabadtéri tárlatba.

Akárhogy is van, a Hamzások lelkesedése ötöst érdemel, ez talán nem szorul MAGYARázatra. Főleg, hogy a nap végeztével még egyszer felépítették a kiállítást, ezúttal már fedett pályán, a Moziban, ahol augusztus 20-ig bárki megnézheti. Kedvcsinálónak egy kis ízelítő a Galériánkban.