Kisplasztikák nagy csodái

Persze tudjuk jól, hogy mindent a szemnek és semmit a kéznek, ám vannak szobrok, ahol az anyag és a forma egyaránt arra sarkalja az embert, hogy vegye kézbe, vagy legalább érintse meg azokat. Úriember azonban egy kiállításon nem tesz ilyet, ugyanakkor én már rég nem vagyok az, így titokban azért megérintettem egy-két nagyasszonyt. Ők akarták…

Szépséges dolgoknak ad otthont a Jászkürt Fogadó az elkövetkező tíz napban, ahol a magyarság nagyasszonyait ábrázoló, vagy kéttucatnyi, patinázott terrakotta kisplasztika várja az érdeklődőket. Alkotójuk a Korondról származó kerámiaszobrász, Józsa Judit, aki a neves népművész szülőktől szívta magába azt a titkot, mely által lám, ilyen csodákat lehet teremteni.

Bevallása szerint, a művésznő agyagból mintázott kisplasztikáival szeretné közelebb hozni a régi korok teljességre, tökéletességre, önfeláldozásra és tartalmas életre törekvő magyar nagyasszonyait, hogy ne csak példaként tisztelhessük, hanem fogadjuk is szívünkbe őket!

Hortiné dr. Bathó Edit nyitotta meg és vezette be a látogatókat a kiállítás anyagába - melynek középpontjában a Patrona Hungariae, azaz a Magyarok Nagyasszonya, a Boldogságos Szűz Mária áll - s amely évszázadokat ível át, Emesétől az 1956-os forradalom hősnőjéig, Tóth Ilonáig. Nemzeti történelmünkben kimagasló szerepet betöltő asszonyok voltak ők, akik különböző történelmi korokban, eltérő gazdasági, társadalmi, politikai körülmények között, más szellemi közegben és más kulturális környezetben éltek. Közös bennük kimagasló intelligenciájuk és az, hogy nem csupán származásuknál fogva érdemelték ki a megbecsülésünket, hanem az által, amit és ahogy cselekedtek, csodálatra méltó erényességükkel, példamutató életvitelükkel.

A kiállított anyag csodaszép és ez a szépség vonzza az embereket, mert teltház várta a művésznőt s alkotásait, aki könyveivel, szülei korondi kerámiáival köszönte meg a lelkes szervezőmunkát és fogadtatást.

Ám az ő köszönő szavaival a rendezvény még nem ért véget, hiszen a Fogadó szomszédos termében a Jász-Színfolt Foltvarró Klub tagjai mutattak be egy gyönyörű válogatást munkáikból, melyeket Kisbakonyi Zoltánné, Jásztelek polgármesterasszonya ajánlott a megjelentek figyelmébe.

Mindkét tárlat június 27-ig tekinthető meg.