Egy élet művei… B. Jánosi Gyöngyi jubileumi kiállítása

Múlt csütörtök délután a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria és a Szikra galéria közös gondozásában nyílt meg B Jánosi Gyöngyi életmű kiállítása galéria emeletén. Ha pontos akarok lenni akkor ez a kiállítás igazából „csak” egy töredék kiállítás. Hiszen már akkor nagy gondban vagyunk, ha olyan titulust szeretnénk találni amely ténylegesen lefedi életútját. Tanár… népművelő… múzeumigazgató… restaurátor… festőművész…. és ennek az életútnak "csak" egy része, igaz meghatározó része a festészet.

Maradjunk annyiban, hogy október 18-án a Magyar Festészet Napján az idén hetven éves festőművészt köszöntötte a szép számú érdeklődő. A falra került képek egy hatszáz darabos kollekcióból kerültek kiválasztásra azzal a szándékkal, hogy azok lehető legjobban tükrözzék pályafutásának művészi ívét. Árulta el megnyitójában Máté György. Ha valaki próbálta már akár csupán néhány év „alkotásait” valamilyen módon rendezni egy olyan albumban, amelyben csak adott számú hely van, akkor el tudja képzelni mit jelenthet egy ilyen kollekció összeállítása… pontosabban akkor sem tudja elképzelni.

Mivel Hál’ Istennek nagyon sokan voltak kíváncsiak a megnyitóra, így természetesen a körülmények nem voltak ideálisak a képekkel történő behatóbb ismerkedésre. Aki ott volt biztosan visszatér egy nyugodtabb időpontban megnézni a falra került festményeket. Aki nem volt ott annak bizony igyekeznie kell, mert csak november 8-ig látható a kiállítás keddtől szombatig 13-tól 17 óráig. Biztos vagyok benne, hogy mindenki fog legalább egy olyan képet találni, amit minden nap szívesen nézegetne nappalijában. Én már kinéztem magamnak egyet a dolgozószobámba...

A képekre kattintva a megnyitó néhány pillanata látható a galériában.