Az alisztoklácia gölbe tükle

Egy elegáns ruha, manírokkal teli viselkedés, „laccsoló” beszéd, s öt perc alatt arisztokrata válhat a kiszolgáló személyzet tagjaiból. A fennhéjázó felsőbbrendűséget saját dugájába dönti a kellően önérzetes és szerelmes mérnök, Baracs István. A Mágnás Miska örökzöld poénjai és dallamai péntek este Jászberényben hódították meg sokadszor a közönséget.

Ha az időjárást tekintve nem is volt igazi nyár, a Malom Film-Színház – miként két előadás erejéig már tavaly is – a legmelegebb évszakban a Szabadtéri Színpadra „költözik”. Idén is két népszerű zenés darab szerepel a repertoárban, melyek az ilyentájt még inkább óhajtott könnyed, önfeledt szórakozást ígérik. Az ígéretből aztán valódi siker lett a Budaörsi Játékszín előadásában a Mágnás Miska, élő zenével, szép díszletekkel és jelmezekkel, kitűnő alakításokkal.

Fotók: Szalai GyörgyFotók: Szalai György

Praktikusan, menet közben átrendezhető színen a tipikus karakterek nem váltak sablonossá. Tordai Teri felé nemcsak hálás szerepköre miatt áradt a berényi közönség szeretete. Róla nekem rögtön az elegancia ugrik be, ami a bohókás, kleptomániás nagymama alakításában – nemcsak külseje miatt – most is benne volt. Magyar Attila Miskaként valósággal lubickol, ahogy az már egyéb munkáiból is kiderült, a humor az ő igazi terepe. Olykor kollégáit is szórakoztatva, gond nélkül improvizál.

Baracs mérnök szerepében Bakos-Kiss Gábor kiemelkedő hangi adottságait csillogtatta, az operettek nélkülözhetetlen bonvivánalakját mintha neki találták volna ki, Gregor Bernadett viszont Marcsaként kevésbé tűnt hitelesnek. A két Latabár után Pixi és Mixi grófot sem egyszerű kihívás eljátszani, Szakács Tibor és Illés Dániel komikus kettőse azonban átvitte a mércét.

A már az előadás során is többször tapsra ragadó publikum ovációját, és a teljesen megtelt sorokat elnézve, a nyáresti jelleg, a szabad tér, mintha a nézőket is nyitottabbá tenné a színház iránt. Ugyancsak jókedvű pillanatokra van kilátás augusztus 5-én, amikor a Bástya sétány 77 című zenés vígjáték lesz műsoron.