Újra áll a kereszt a Szent Imre halom tetején

Fiatalok és öregek baktattak fel a Jászberény határában, Szent Imrén található dombra - vagy ahogy helyesebb: halomra - szombaton délután. Ünnepelni jöttek, egy régi-új keresztet, mely az idő vasfoga és a vandálok keze által enyészett ugyan rendesen, ám hála Árva Imrének és feleségének, Vas Erzsébetnek, újra régi szépségében pompázik.

Képeink a Galériában!Képeink a Galériában!Az idős házaspár 700.000 forintot áldozott arra, hogy a ledőlt, romos kereszt megújuljon. Jászberény város további 400.000 ezer forinttal támogatta a nagylelkű kezdeményezést, mely által Szabó Károly és kőszobrász fia, Csaba munkájának köszönhetően ismét ott áll a kereszt a Szent Imre halom tetején.

Velkei Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte a hidegre forduló idő ellenére is igen szép számmal ideérkező ünnepelni vágyókat, köztük a jászberényi Hagyományőrző Egylet tagjait, akik közös énekével kezdődött a megemlékezés. Ezt követően Sugárné Koncsek Aranka mesélt a kereszt történetéről, ami egy olyan egykori kun-halom tetején áll, mely a környékbeliek temetkezési helyéül is szolgált, egészen a 1800-as évek végéig.

A rövid megemlékezés után Dr. Medvegy János címzetes apát megszentelte a kőkeresztet, amely így 1810 után – mikor is a környéken élő Borhi Mihály hagyatékából megépíttetett – újra őrzi, védi a környék - mára sajnos jócskán megfogyatkozó - lakosságát.

Ám mivel nemcsak igével él az ember, jólesett a meleg tea és a pogácsa, mielőtt a megjelentek nagy része tovább indult volna Portelekre, ahol a két éve bezárt iskola történetét feldolgozó könyv bemutatója zajlott.