Mikor a fagylalt visszanyal…

Nem tervezte ugyan, hogy nyáron találkozik még a sajtó képviselőivel, de Balogh képviselőtársa múlt heti sajtótájékoztatója kényszerű magyarázkodásra készteti, még ha nincs is semmi oka ilyesmire. Ugyanakkor nem teheti meg, hogy szó nélkül hagyja az elhangzott állításokat – mondta Tamás Zoltán képviselő, a Városfejlesztési bizottság elnöke a ma délelőtti sajtótájékoztatója elején. Az elnök úr felkészülten érkezett, több mint három oldalas - az elfoglaltsága miatt távollévő Juhász Dániellel közösen készített - anyagot adott át az újságíróknak. Amikor a fagylalt visszanyal – szól az írás címe, melyben a szerzők sorba veszik, s cáfolják a múlt héten elhangzott állításokat.

- Én, bár csak olvastam az ÁVH-ról, de azoknak voltak hasonló módszereik - indított egy történelmi párhuzammal Tamás Zoltán. - Akikre rá akarták húzni a vizes lepedőt, arról elkezdtek mindenféle fals információkat sugalmazni, figyelték minden lépését. Az van már csak hátra, hogy telefonokat, e-maileket figyeljenek, mindenféle megfigyelőembereket alkalmazzanak…
Valószínűleg azért folyamodnak ehhez a lejárató kampányhoz, mert helyi szinten a szocialisták 2006 óta semmiféle eredményt nem tudnak felmutatni, a képviselő úr pedig semmi érdemi munkát nem végzett az önkormányzatban. Így lehet az, hogy idejének egy részét pincéből felhozatott régi anyagok átvizsgálásával töltheti.

Tamás Zoltánnak - bevallása szerint - rosszul esik, hogy nemcsak őt és párttársát támadja Balogh Béla, de a hivatal dolgozóinak munkáját, becsületét is kétségbe vonja. Ha ez a módszer folytatódik, a város alkalmazottai nem mernek lassan dolgozni, félnek, hogy mikor gyanúsítják meg őket – de akkor hogy lesz fejlődés Jászberényben? - kérdezte.

A továbbiakban – bár lerágott csontnak tartja a felvetett témákat - végigvette azokat a kérdéseket, melyeket - nyíltan vagy áttételesen - a mellének szegezett a helyi MSZP első embere – tulajdonképpen ezekről szól a Juhász Dániellel közösen megfogalmazott állásfoglalásuk is..

Mivel egy újságíró sosem versenyezhet a szavak formálásában egy politikussal, így az alábbiakban - helyünk van görgessenek bátran…- közöljük Tamás és Juhász képviselő urak reagálását, a múlt héten Balogh képviselő úr által tartott sajtótájékoztatón elhangzottakra. A két sajtótájékoztató alapján pedig ki-ki eldönti majd, hogy most akkor az uborkaszezon volt ennyire rövid, vagy a kampány lesz ilyen hosszú…

***

Amikor a fagylalt visszanyal!

Röviden reagálnánk Balogh úr egyszemélyes tájékoztatójára az illendőség kedvéért, hisz szüleink is azt tanították, hogy ha megszólít valaki illik válaszolni.
Íme „válaszunk”.

Az első téma: az aránytalan pozíció elosztás: számoljunk együtt: van 6 MSZP-s képviselő- ebből 2 bizottsági elnök + 1 tanácsnok, van a másik 17, melyből van 5 bizottsági elnök + 1 tanácsnok. A számolásom szerint az MSZP-nek aránytalanul több a pozíciója.

A VVZRT igazgatóságának legalább tizedszer felemlegetett kérdésköre. Általában minden tisztségviselő kinevezésénél elmondhatjuk azokat a dolgokat, hogy ismeretlenül, idegenként nem neveznek ki egy Jászberény méretű városban vezetőket. Általában elmondható az igazgatóság tagjainak kinevezésénél, hogy mindenkit ismert a testület szinte összes tagja. Azt, hogy az igazgatóságba nem került be a baloldal részéről senki egyszerűen nem igaz, így gyorsan megcáfoljuk ezt a csúsztatást is. Az igazgatóság kinevezettjei között volt Szatmári Zoltán úr, aki vállalkozóként elismert közéleti szereplője városunknak és mellékesen az MSZP polgármesterjelöltje volt 2002-ben. Gondoljuk, hogy Balogh úr ismerheti Szatmári Zoltánt, hiszen akkor is Ő volt a helyi MSZP elnöke, amikor polgármester jelöltnek választották. Lehet, hogy az volt a probléma, hogy információink szerint nem Ön bólintott rá a jelöltre, hanem a polgármester. Ez azonban már az Önök belső ügye, rendezzék le egymás között. A Pénzügyi Költségvetési és Tulajdonosi Bizottság tagjaként szegénységi bizonyítvány, hogy nem tudja mi történik a bizottsági üléseken.

A közbeszerzések kapcsán Képviselő Úr megint csúsztat és azt mondja, hogy nincs mindkét oldal képviseltetve. Elfelejti megemlíteni, hogy a Városfejlesztési bizottságnak 5 tagja van és nem csak Tamás Zoltán a bizottság egy személyben. Meglepő módon arról is elfelejtkezik, hogy a bizottságnak van egy MSZP-s tagja is, aki minden előkészítés és döntéshozatal során ott ülhet a közbeszerzések bonyolításánál és ellenőrizheti azt. A képviselőt úgy hívják Dézsi Zoltán. Úgy tűnik Balogh úr már nem tekinti őt sem baloldalinak, vagy az ő oldalán állónak, habár az MSZP színeiben lett testületi tag. Mondjuk a magányos sajtótájékoztatón már senki sem állt az ő oldalán, csak önmaga. Ez is beszédes lehet, azonban ezzel most nem foglalkozunk. Egy dologról azonban megfelejtkezik vádaskodásai közepette Balogh úr. Így arról, hogy sarat dobál több ismert és elismert köztisztviselőre, akik a közbeszerzésekben közreműködnek és munkájukkal a város fejlődéséért dolgoznak. Ezért mi kérünk tőlük elnézést ezen közlemény keretében. Tehát az állandó utalások, azaz amikor elhangzik, hogy a közbeszerzésekről egy személy dönt nem igazak. Az eljárásokban minden esetben legalább 10 ember munkája, közreműködése szükséges. Szemléltetés képen: Bíráló Bizottság (3 tag), Városfejlesztési (és Közbeszerzési) Bizottság (5 tag), Polgármesteri Hivatal munkatársai (2-4 fő), külső szakértő(k) és végül a szerződések aláírója, azaz a polgármester.

Néhány gondolat röviden a fahídról is. A híd készítésére összesen hat árajánlat érkezett. Bármennyire is mást sugall Képviselő Úr, a legalacsonyabb összegű érvényes pályázat nyert nettó 20,5 millióval. Miután megnézte személyesen Ön is az eljáráshoz kapcsolódó anyagokat így tudhatja, hogy volt közöttük nettó 30 milliós ajánlat is. Persze tudjuk nem ez az Ön baja, hanem az, hogy egy képviselő üzlettársának egy másik cége nyert a pályázaton. Mellesleg erre mi azt is mondhatnánk, hogy Balogh Úr ez a cég a fentiekben említett 2002-es MSZP-s polgármester jelölt fiának a tulajdonában van. Hogy is van ez képviselő úr? (Beszéljünk a játszóterekről: nagyságrendjétől függően volt ami 6 millióba, volt ami 20 millió Forintba került.

De ne kerüljük ki a kerékpár útépítés plusz 100 millióját sem, melyből 31 millió az ÁFA és lett plusz térkövezés a járdákra 4 km hosszan, és az eredeti tervek, ill. költségbecslésük 2006-2007-ben készültek.) Tudvalevő, hogy mindaddig egyetlen közbeszerzés sem kezdődhet meg, amíg nem szavazta meg a szükséges forrásokat a képviselőtestület. A másik vesszőparipája Balogh úrnak az, hogy a munka elvégzése többe kerül 2009/2010-es megvalósulás esetében, mint ezt 2006-ban illetve 2007-ben tervezték. Ez igaz és bennünket jobboldali képviselőket is zavar. Miért is? Mik lehetnek az okok? Képviselő Úr végiggondolta, vagy csak ismét csúsztatni akar? Talán az MSZP kormányzása mellett magas a 3 év inflációja, kb. 25 %, vagy az 5 %-os ÁFA emelés is gond lehet? Azt hiszem, tudja a választ, csak nem szeretné elismerni. Nincs ezzel gond, majd mi megtesszük Ön helyett. Másrészről furcsa, hogy ezeket a Balogh Úr nekünk, azaz a jobboldalnak címezte. A címzett neve a döntéshozók közül kerülhet ki, márpedig ezek az MSZP országos elnöksége, választmánya (ahol Ön itt is ül, vagy pont innen irányították hozzánk?, ki tudja?), esetleg városunk parlamenti képviselője, vagy a miniszterelnök lehetne. Érdekes a helyi MSZP elnöke az MSZP kormányzása „eredményeit” számon kérni a másik oldalon… Pedig uram a kormányrúd már 7. éve Önöknél van.

A Csemegetömbről is beszéltünk már rengeteget, egyetlen helyi vállalkozót sem zártunk ki a pályázók közül,(komoly helyi vállalkozói szándék nem volt) ugyanis érdemben még azóta sem reagált egy helyi pályázó sem a megkeresésemre.

A JSE-ről: Balogh Béla tett egy felelőtlen ígéretet a KVÁK-ban, ha az ügyészségi vizsgálat nem tár fel szabálytalanságokat és törvénytelenségeket Tamás Zoltánra nézve, akkor bocsánatot fog kérni. Az ügyészségi vizsgálat közel egy éve hivatalosan lezárult azzal az eredménnyel, mellyel tisztában voltam, hogy a 9 év társadalmi munkában töltött elnökségem ideje alatt törvénysértés részemről nem történt, a bocsánatkérés viszont ez idáig elmaradt. Ha ez neki a bocsánatkérés, akkor én nem szeretnék a barátja lenni. Az elnökségről csak egyetlen ok miatt mondtam le, hogy új elnökséget lehessen választani és belefáradtam a labdarúgás körüli botrányokba, azóta is hívogat több szakosztály vissza elnöknek. A sportot azóta is kiemelten támogatom és én magam is rendszeresen sportolok.

A sikeresen lezáródott szennyvíz beruházást már többször próbálta besározni az MSZP, mivel ahol dolgozni kellett volna, ott egy MSZP-s képviselő sem végzett munkát, pedig felkértük Őket a Víziközmű Társulat szervezésénél. A Víziközmű Társulat csak a közműfejlesztési hozzájárulásokból működött, a lakosság LTP befizetései nem futottak keresztül a társulaton, azt közvetlenül a saját bankszámlájára fizeti be mindenki. Több mint 4 évig működött a Víziközmű Társulat, mindeközben nagyon sok lakossági fórumot, közgyűléseket, intéző bizottsági, felügyelő bizottsági üléseket kellett tartani. Természetesen olyan „cégnél”, ahol közel 3000 érdekelttel kellett tartani a kapcsolatot, személyesen, telefonon és levélben, ott költségvonzatai voltak az ügyintézésnek. Szeretném azt is leszögezni, hogy bármilyen költség felhasználást, pénzügyi mozgást az ellenőrző bizottság, az intéző bizottság és a küldött közgyűlés tagjainak döntése előzte meg, és minden évben mérleg beszámolóval számoltunk el a közgyűlés és az önkormányzat előtt. Minden esetben egyöntetűen elfogadták a pénzügyi és a szakmai beszámolónkat. Gusztustalan dolognak tartom, több év lezárása után, olyan képviselőtől a kérdőre vonást, aki nem akart feladatot vállalni ebben az óriási beruházásban, és aki minden évben megszavazta a beszámolóinkat. A 2007. évi zárómérleggel együtt közel 8 millió Ft. került át az önkormányzathoz a Víziközmű Társulat megszűnésével és a felszerelt iroda eszközei leltározást követően átkerültek a Polgármesteri Hivatalba, az önkormányzat tulajdonába.

A kórház kapcsán érdekes reakció alakult ki a baloldal helyi vezetője részéről, aki alternatívát nem kínált szinte csak azt mondta az átalakítás kapcsán, hogy hogyan nem lehet és miért nem lehet. Pedig vártuk az ő ötletét is, de ha nincs, nehéz figyelembe venni. A maradjon minden a régiben nem volt megoldás. Elmondta, hogy a lépéseket meg lehetett volna tenni a cégek létrejötte nélkül is. Érdekes gondolat, csak felvet egy kérdést, akkor éveken keresztül miért nem dolgozott azon, hogy megtörténjenek ezek a lépések? Talán képviselőként nem fordított rá elegendő energiát? Nem tudjuk, de azt igen, hogy kritizálja a létrejött cégeket, miközben utal arra, hogy valamiféle stabilitás kezd látszani. Köszönjük véleményét, ezzel egyet tudunk érteni. Azért látja Képviselő Úr vannak dolgok, amiben egyet lehet érteni Önnel. Mi jobboldali képviselők örülünk annak, hogy nem jutott Jászberény, a Heves megyei kórházak sorsára, ahol a polgármesterünk által preferált és azóta elhíresült Hospinvest (melynek ajánlólevelét Dr. Gedei József felolvasta a testületi ülésen Hatvan MSZP-s polgármesterének ajánlásában) csődöt jelentett. Ki tudja mi lesz ezen kórházak sorsa? Mi nem tudjuk és reméljük polgármester úr is belátta már azóta, hogy mekkorát tévedett ezen cég ajánlásával. Egyet viszont tudunk. Jászberény kórháza működik, a dolgozók és a menedzsment rengeteg munkájának és áldozatvállalásának eredményeként. A további gondok forrását azonban itt is elfelejti megemlíteni Balogh Úr. Az egészségügy jelenlegi helyzetéért a kormányzó erők a felelősek, nem a jövő érdekében mindent megtevő jelenlegi menedzsment, akik most is azzal küzdenek, hogy a kormány újabb 10 milliárdokat von ki a kórházak finanszírozásából. Tudjuk ez már nem hangzik olyan jól Önnek.

Elérkeztünk a legérdekesebb részéhez a T. Képviselő Úr monológjának. Az együttműködés felvetése, ami elől sosem zárkóztunk el a város érdekében. Ennek mentén felmerül egy költői kérdés. Az együttműködés felvetésének kapcsán megkérdeznénk, hogy ön hányszor és milyen módon működött együtt 2006-ig Magyar Levente koalíciós partnereként a helyi jobboldallal? Hányszor fogadta el a város költségvetését az elmúlt években képviselő úr, felsőbb utasításra egyszer sem? Mivel a kérdés költői volt, így természetesen válaszolni sem kell rá, hiszen azt mindenki tudja.

A másik nagy érdekessége tájékoztatójának az ingatlanokkal kapcsolatos sejtetés, ami rendkívül ködösnek tűnt első olvasatban. Ezt a szürke ködöt, melyet így próbál lefesteni, gyorsan szét is oszlatjuk. Az önkormányzat szeretne ingatlanokat vásárolni – esetleg cserélni - a városközpontban távlati fejlesztésének megvalósításához. Gondoljuk ez ellen nincsen kifogása Önnek sem. Ehhez azonban szükség lenne több ingatlanra, például az Ön tájékoztatóján említett bútorboltra is, vagy akár a mellette található malomra. A Balogh Úr által említett „nem nagyon éri meg” az ingatlan, pedig egy érdekes kategória, talán azt jelenti kicsit megéri? Jó kérdés, de a választ csak Ön tudhatja. Elvárjuk Öntől, mint listáról bekerült önkormányzati képviselőtől, hogy az Önkormányzat érdekeit képviselje majd Ön is, ha ezen ingatlanügyletekre a város fejlődésének érdekében sor kerül. Amennyiben még nem lát tisztán az ügyben Képviselő Úr úgy azt javasoljuk, hogy az előkészítést végző bizottságtól informálódjon. Tájékoztatásul, a bizottság neve: Gazdasági és Mezőgazdasági Bizottság, Elnöke: Hlavacska András, MSZP.

Végezetül a költségvetésről és annak tartalékáról: mivel Ön nem szavazta meg, nem tudjuk miről beszél, de a 350 milliós tartalék, mint ahogy azt Ön is nagyon jól tudja a jövő évi fejlesztések pénzügyi tartalékát biztosítják. De beszéljünk a takarékosságról: a Yazdi emlékmű 10 milliója, a JBTK 50 milliója mind- mind az MSZP által preferált feladatokra elherdált súlyos 10 milliók.

Helyi tükör

A baloldal prominensei folyamatosan dolgoznak azon, hogy potenciális politikai ellenfeleiket különböző módon besározzák azzal, hogy sejtetnek dolgokat és fél információkat közölnek.

Az MSZP polgármestere, és a párt helyi elnöke folyamatosan besároz másokat, csakis azért, hogy politikai érdekeiket elérhessék. Kezdődött ez azzal, hogy városunk polgármestere lenéző módon beszélt nálánál idősebb, nagyobb élettapasztalattal rendelkező helyi képviselőkről italárusnak, kereskedőnek és kertésznek nevezvén őket, mintha e foglalkozások lenézendőek lennének. Polgármesterünk azóta természetesen csak további felháborodásának adott hangot, ahelyett, hogy egyszerűen azt mondta volna elnézést elvetettem a sulykot.

A másik említett személy Balogh Béla munkásságát jól ismerhetjük még a rendszerváltás előtti időkből, hiszen sokat tett városunk előre? haladásáért. Persze hiába is mondaná bárki azt, hogy először a saját háza táján nézzen körbe az ember, ezt hajlamosak egyesek elfelejteni. A módszer már ismert volt a rendszerváltás előtt is. Az akkori kommunisták mindent megtehettek a hatalom birtokában, bárkit sárba tiporhattak következmények nélkül. Azonban, ha Balogh Képviselő Úr és Polgármester Úr név szerint foglalkozik egyes jobboldali politikusokkal, tegyünk tükröt elébük és mutassuk be őket is városunk polgárainak és Önmaguknak.

A helyi MSZP fedhetetlen képviselőinek rövid bemutatása:

Gedei József: már rögzítésre került a Jászkürtben az ügyészi megrovás, melyet nemrégen hajléktalannak történő cégeladás ügyében kapott. Persze biztosan jogtalanul döntöttek így.
Végül, de nem utolsósorban néhány gondolat a cikk inspirálójáról.
Balogh Béla – Az előző ciklusban több, mint 10 pozíciót töltött be, köztük a VVZRT Felügyelő Bizottságának elnöke volt 2007-ig, azaz a törvényesség ottani legfőbb őre. A társaságnál sorozatos problémákra derült fény a könyvvizsgálói ellenőrzések során. Hát meglátjuk, hogy ténykedése évei alatt, hány jogszabály betartatásáról feledkezhetett meg. A részleteket később, de azért egy-két költői kérdésünk nekünk is lenne:
Miért nem fizetett a VVZRT Felügyelő Bizottságának elnökeként vízdíjat az ugyancsak általa vezetett könyvelői cég több éven keresztül a Szövetkezet úti lakásban?
Miért lehetett színlelt szerződéssel foglalkoztatni a VVZRT könyvelői cégének ügyvezetőjét több éven át Balogh Béla felügyelő bizottsági elnöksége alatt?

Tamás Zoltán Juhász Dániel