Precedens értékű ítélet is születhet – ha lesz egyáltalán per…

Múlt héten Jászberényben járt Morvai Krisztina. A Jobbik Európa parlamenti képviselőnője azonban ezúttal nem helyi párttársai kérésére érkezett ide, hanem a jászberényi rendőrkapitányságra kapott idézést. Kihallgatását egy, a tavaly év végén a képviselőnő által tett „gyermekvédelmi jelzés és büntetőfeljelentés” ügyében rendelték el. A múlt év decemberében a városba látogató Morvai Krisztina ugyanis megdöbbenve tapasztalta a Munkás utcában található hírhedt ingatlan körüli állapotokat… Amíg a kihallgatás zajlott Budai Lóránt a Jobbik helyi elnöke hűs szódával és további információval várta a sajtómunkásokat a közeli étterem teraszán.

Budai LórántBudai LórántNem sokkal ezt megelőzően röppent ugyanis fel az a hír, miszerint a Munkás utcai házban lakó cigány családokat a Jászság különböző településére szándékozik költöztetni a jászberényi önkormányzat. Az érintett falvakban élők tiltakoznak, a berényi városvezetés pedig nem adott egyértelmű választ Budai Lóránt azt firtató kérdésére, hogy igaz-e mindez.

A Jobbik szerint nagy hiba lenne a családokat és a problémát arrébb telepíteni, hiszen ez semmire sem lenne megoldás. Nem tovább kell passzolni a gondokat, hanem itt, helyben kell azokat kezelni. Ennek alapvető feltétele azonban az, hogy a problémával szembe kell nézni – mondta a helyi elnök, aki azért is tartja fontosnak Morvai Krisztina feljelentését, mert a megoldás egyik alapvető része, hogy a gyerekeket kell megvédeni az őket körülvevő állapotoktól és minden törvényes lehetőséget meg kell ragadni, hogy szocializáljuk őket. Említette például a bentlakásos iskolát, mint jó példát arra, hogy a környezetéből kiszakadhasson a cigány gyermek.

A törvényes eszközökkel nyújtott segítség mellett azonban fontos, hogy ne hunyjunk szemet a törvénytelenségek felett. Igenis ha valaki nem fizette a közüzemi díjakat, nem kell lakáshoz segíteni, ráadásul a lakások esetleges felújítása helyett inkább munkahelyteremtésre kellene fordítani az ilyesmire szánt összeget és majd a keresetből fel lehet újítani a lakást – láttatott egy szebb jövőt Budai képviselő – aki szomorúnak tartja hogy a ezekben a kérdésekben is épp a város vezetése ellenében kell a város érdekeit képviselnie.

Mint elmondta, továbbra is várja a választ a polgármestertől, hogy mi lesz a Munkás utcával…ráadásul a hónap végéig szabott magának határidőt a testület a probléma megoldására és augusztus 31. már igencsak közeleg…

Morvai KrisztinaMorvai KrisztinaMorvai Krisztina ugyanakkor már itt is volt… Legalábbis, a képviselőnő, bő egyórás kihallgatást követően, csatlakozott kis társaságunkhoz.

Mint elmondta, közel hetven településen járt és sok helyen tapasztalt szörnyűségeket, ám a Munkás utcai állapotok még őt is megdöbbentették…

Durva szülői kötelezettségszegés esetén az államnak kötelessége beavatkozni – ezen az alapon tett feljelentést több mint egy fél éve, mert hiszi, hogy jogállami alapon lehet és kell megközelíteni a kérdést és az idevonatkozó jogszabályok betartásával igenis érhető el eredmény.

A Munkás utca problémája jóval több anyagi problémánál, hiszen tapasztalható, hogy a WC-n ugyan nincs ajtó, de parabola antenna van, a gyerekek hiányos ruhában szaladgálnak télvíz idején is, de hatalmas hangszórókból szól a zene.. Az, hogy itt mindennek csak a pénz hiánya az oka, nem igaz – mondta Morvai Krisztina aki szintén kitért arra, hogy a segítségnyújtás mellett fontos komoly elvárásokat támasztani. Nem lehet mindent az államnak, az önkormányzatoknak és az adófizetőknek állni. El kell kezdeni az együttélés normalizálását, és ezt már a gyerekek esetében – a társadalmi normákat komolyan véve - be kellene tartatni…

A kiskorúak veszélyeztetése ügyében tett feljelentéssel kapcsolatosan azt is megtudhattuk: jogtörténeti jelentőségű lehet, ha ebből kiindulva az állam végre diszkrimináció-mentesen érvényesíti a magyar jogszabályokat – persze feltéve, hogy az ügy egyáltalán eljut a vádemelésig.