Projektnyitó az Alkalmazott Bölcsészeti Karon

November 19.-én került sor a TAMOP 5.5.4 9/C pályázat nyitórendezvényére, melyet a SZIE Alkalmazott Bölcsészeti Kar, valamint az Agrár és Falusi Ifjúsági Körök Jász - Nagykun - Szolnok Megyei Egyesülete közös munkája keltett életre. A nyertes projekt lehetővé teszi, hogy egy új, az országba egyedülálló képzés lásson napvilágot, mely a Vidékfejlesztő szociális munka továbbképzési és minorszak.

A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Barkó Endre, a Kar dékánja, a projekt szakmai vezetője, valamint Hajdú László, Jászkisér polgármestere. A program két szekcióban zajlott. Az első szekciót Dr. Khademi – Vidra Anikó (egyetemi docens, a projekt képzési tanácsának elnöke) vezette. Ebben a szekcióban tartott előadást Bali István is, aki az Agrár és Falusi Ifjúsági Körök Jász - Nagykun – Szolnok Megyei Egyesületének elnöke.

A második szekciót Dr. Szarvák Tibor (egyetemi docens, projektmenedzser) vezényelte le. Az előadók között volt Dr. Balcsók István (főiskolai docens, geográfus), aki ,,földrajzos szemmel” vizsgálta a projektet és annak lehetőségeit. Másodikként Burai István (ifjúsági szakértő) Esélyek és Remények címmel tartott gondolatismertetést. Dr. Nagyné Varga Ilona (JNSZ Megye Esély Szociális Közalapítványa) ismertette a szociális földprogramokat és az új képzés általi lehetőségeket.

Őt követte Pap Béla (ELTE PhD hallgató, eMagyarország), aki Digitális szakadék helyett: e-tanácsadás, az információs társadalom fejlesztése címmel tartott előadást. Gerő Péter (felnőttképzési szakértő) beszélt az élethelyzethez igazított tanulásról, majd őt követte Bakosi Tamás (szociális munka szakos, Köztársasági Ösztöndíjas hallgató), aki hallgatói gondolatokat osztott meg a résztvevőkkel.

A rendezvény és a képzés igen nagy érdeklődésnek örvendett mind szakmai, mind pedig hallgatói körökben, hiszen az ország több pontjáról érdeklődtek az egyedülálló képzés iránt. A leendő szakemberek képesek lesznek tenni többek között a vidék versenyképességének növeléséért, a vidéken élő közösségek fejlődéséért, valamint a vidéki társadalom fennmaradásáért. A képzés illik a SZIE arculatához, küldetéséhez, melynek mottója: ,,Tudománnyal a vidék felemelkedéséért”.