Kritikus belvízhelyzet több jászsági településen

A Jászság négy településén június 1-jén kritikus belvízhelyzet alakult ki. Az érintett települések Jászladány, Jánoshida, Alattyán, Jásztelek.A napok óta tartó esőzés hatására megteltek vízzel az elvezető árkok az utak mentén, mely veszélyezteti a lakóházakat, elönti az utakat. A jelentősen megemelkedett vízszintű Zagyva átázott gátjai is szivárogtatják a vizet a települések felé.

Emiatt több helyen folyik a szivattyúzás, homokzsákokkal is védekeznek a belvíz ellen. A legkritikusabb helyzet Alattyánban és Jászladányon alakult ki. Alattyánban a lakosság 70%-át, Jászladányon az 50%-át érinti a belvíz okozta kár. A Magyar Vöröskereszt 4 millió forint értékű tartós élelmiszert, valamint fél millió forint értékű hypót és klórmeszet szállít a napokban az érintett települések önkormányzatainak.

Azok az adományozók, magánszemélyek, vállalatok, intézmények, akik csatlakoznának az adományozáshoz, tartós élelmiszerrel, illetve hypoval, egyéb fertőtlenítő szerekkel segíthetnek. Kérjük, adományaikat közvetlenül az érintett települések önkormányzataihoz juttassák el, meggyorsítva ezzel az segítségnyújtást.

Az adományokat a következő helyeken adhatják át:

Jászladány, Polgármesteri Hivatal,Hősök tere 6. tel.: 57/454-001

Jánoshida, Polgármesteri Hivatal, Fő út 28. tel.: 57/558-060/070 sz.mellék

Alattyán, Polgármesteri Hivatal, Szt. István tér 1. tel.:57/561-001/7 sz. mellék

Jásztelek, Polgármesteri Hivatal, Szabadság út 84. tel.:57/462-001

Telefonos egyeztetésre a nap 24 órájában lehetőség van, mivel III. fokú készültséget rendeltek el a térségben.