Jász motívumok az iráni magyar bélyegpáron

Közös bélyeget bocsátott ki a Magyar és az Iráni Posta. A iráni Yazdi Termeh motívumok, valamint jász hímzésmotívumok felhasználásával elkészült bélyegsort a jászberényi Városházán, helyezte ünnepélyes keretek között forgalomba Schmidt Pál a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepségen megjelent és a vezérigazgató úr mellett rövid köszöntőt mondott Dr.Saeed Banihashemi az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete, Juhász Dániel Jászberény város alpolgármestere valamint Dobos Gergely jászkapitány is. A nagykövet a jászok és az irániak közös múltjáról emlékezve és a közös jelen lehetőségeiről szólva elismerően beszélt a két nép egyre gyümölcsözőbb kapcsolatáról. Az alpolgármester örömmel üdvözölte, hogy a bélyeg által a Jászság is bekerült a bélyegtörténelembe, szólt arról is, hogy a kultúra milyen erővel bír egy város fejlesztésének során. A jászkapitány a bélyegekben rejlő szépségről és az azokra irányuló, méltatlanul méltánytalanul kevés figyelemről beszélt, ugyanakkor fiatalságának minden lelkesedésével buzdított az apró műremekek gyűjtésére.

Mert a magyar bélyegek valóban gyönyörűek. Nem véletlenül utasítottak maguk mögé minden európai vetélytársat az elmúlt három évben. Schmidt PálSchmidt PálA most hivatalosan forgalomba helyezett 80 és a 240 forintos címletű bélyegpár Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján készült el. A grafika alapjául szolgáló eredeti jászsági hímzésmintákat elkészítő jászsági asszonyok, az ünnepségen alkalmi borítékot vehettek át Schmidt Páltól.

A vezérigazgató úr – miután lepecsételte, s ily módon hivatalosan is forgalomba helyezte a bélyegeket – szintén ezeket az új bélyegekkel ellátott borítékokat adta át többek között az iráni vendégeknek, Jászberény megjelent elöljáróinak valamint Hortiné dr. Bathó Editnek, a Jász múzeum igazgatónőjének, aki nemcsak házigazdája volt az ünnepségnek, de jó szokásához híven számos történeti adalékkal is szolgált a Városháza dísztermében megjelenteknek.

S ha már a házigazda szerepéről esett szó: az igazgatónő a ceremóniát követően a múzeumba invitálta a megjelenteket, ahol a Jászsági Hagyományőrző Egylet műsora valamint a Posta állófogadása tette kerekké az ünnepséget. Aki pedig az elsők között akart hozzájutni a bélyegekhez, az a helyszínen kialakított alkalmi postahivatalban meg is vásárolhatta azokat. A magyar kiadással azonos tervek alapján készült iráni bélyegek megjelenése december 31-ére várható.