A békáknak joguk van tudni, mi történik a tóban…

- A Jászberényben megmutatkozó fejlesztések igazából 2002-től kezdődtek, hiszen az előtte lévő négy év nem sokat hozott a városnak. Előbb a szenyvízberuházás sikerült elősegíteni, aztán sorra jöttek a címzett támogatások. Sok uniós pénzt is nyert pályázatokon azóta a Jászság fővárosa és a központi büdzsé is támogatta Berényt. Hogy az elmúlt négy évben mégsem vált minden álom valóra, az leginkább a helyi képviselő-testületnek volt köszönhető, amely a projektek gátjának bizonyult – kezdte az elmúlt ciklusbeli munka értékelését Dr. Gedei József Jászberény polgármestere azon a sajtótájékoztatón, melyet Mesterházy Attila, az MSZP elnökének társaságában tartott pénteken a város főterén.

A sikerek melletti elmaradt haszonként említette a „kevésbé költséghatékony” kórházműködtetést vagy a Tudásközpont elvetését.

- Egy józan városvezetésnek fontos, mit hagy az utódaira, mondta, majd megnevezte, mik azok a sarkalatos pontok, melyeket folytatni kellene az új városvezetésnek is. Ilyen a források felkutatása, a munkahelyteremtés, az infrastruktúra-fejlesztések folytatása vagy a magas színvonalú helyi kultúra támogatása. Utóbbival kapcsolatban kifejezte büszkeségét, hogy partner lehetett a MALOM Film Színház elindításában.

Ugyanakkor olyan feladatok is terhelik a várost, melyek nem Jászberény feladatai, ilyen a jászladányi szociális otthon működtetésének kérdése, de a kórházra fordított összeget is felül kell bírálni… Ugyanakkor a Jász Múzeumot át lehetne venni a megyétől, hiszen a város egyik kiemelkedő jelentőségű intézménye alulfinanszírozottan nem tud megfelelően működni. A Tiszti klub helyiségei pedig megoldást jelentenének a múzeum helyhiányára.

A polgármester szólt arról is, hogy sok döntés esetében nem történik semmiféle egyeztetés vagy kommunikáció az érintettekkel. A békákat is meg kell kérdezni, ha a tóról van szó – jelezte álláspontját. Végül megköszönte a berényi adófizetőknek azt a támogatást, mellyel a város költségvetéséhez hozzájárulnak.

Mesterházy Attila szerint a kormány elmúlt 120 napja nem az emberekről szólt, hanem saját maguk bebetonozásáról, miközben leginkább szimbolikus ügyekkel foglalkoztak. A szocialista kormány alatti stabil forintból mára semmi sem maradt. Nagy szükség lenne egy kiszámítható pénzügyi politikára, de október 3-ig semmi fontos döntést nem várhatunk a kormányzattól – mondta.

- Ahhoz képest, hogy két hét alatt rendet akartak tenni a közbiztonság terén, csak egy terror-elhárító központot csináltak több milliárdos összegből, melyből inkább a rendőrséget kellett volna támogatni. Béremelésről beszéltek - mára szó sincs erről. A munkahelyteremtés is égető lenne, de csak két, az előző kormány által elindított projektet tudnak felmutatni.

Sokkal többet kellene foglalkozniuk a hétköznapi emberek gondjaival és kevesebbet a demokrácia lebontásával – mondta az MSZP elnöke, aki a közelgő választásokkal kapcsolatban kijelentette: azok a települések tudnak sikeresek lenni, melyek a pártpolitikát a településhatáron kívül tudják hagyni. Polgármester jelöltjükről pedig azt mondta, Gedei József érti és érzi a helyi közélet és a közösség minden rezdülését, így nyugodt szívvel ajánlja mind őt, mind a képviselőjelölteket a szavazók figyelmébe.