Új célok előtt az Electrolux környezetvédelmi programja

Az Electrolux Lehel Kft. Green Spirit programjának keretében tovább csökkenti az energiafogyasztást gyáregységeiben, irodáiban és raktárépületeiben. A vállalat környezetvédelmi célkitűzéseinek értelmében, az elmúlt két évben elért megtakarításokhoz képest, további 15 százalékkal kisebb energiafogyasztást szeretne elérni 2012. év végére.

A magyarországi gyáregységek, a tervek szerinti 12 132 MWh energia-megtakarítást – mely körülbelül 4900 család éves energiafelhasználásával egyenértékű – már 2008 végére elérték. Csak az elmúlt két évben 14 000 MWh energia-megtakarítást realizáltak a hazai gyárakban, ami megegyezik 51 000 darab A+ energiaosztályú hűtőszekrény éves energiafogyasztásával.

A vállalat a 2008-as értékekhez képest további 15 százalékos megtakarítást szeretne elérni 2012. év végéig. Ez a megtakarítás csoport szinten 70 000 tonnával kisebb széndioxid-kibocsátást jelent, ami több mint 30 000 autó éves kibocsátási mennyiségével egyenlő.

Hazai viszonylatban, az Electrolux Jászberényben és Nyíregyházán működő gyárai a tervek szerint 9 400 MWh energia-megtakarítást érnek majd el, ami 8 600 tonna CO2 kibocsátással egyenértékű.

Az összesen 450 millió forint értékű megtakarítást az Electrolux többek között a világítás korszerűsítésével, az épületek jobb szigetelésével és a nyílászárók cseréjével szeretné elérni, amellett, hogy a munkatársakat továbbra is ösztönzi a környezettudatos magatartásra. A következő három évben kivonják a hagyományos izzókat és helyettük új, költség- és energiatakarékos izzók kerülnek az üzemekbe. Világszerte, az energiafogyasztás 40 százalékát az épületek adják, mely becslések szerint jelentősen növekedni fog a jövőben. A világítási rendszerek korszerűsítése és energiatakarékosabb megoldások alkalmazása ezért minden vállalat számára kiemelten fontos lépés a fenntartható fejlődés útján.

Az Electrolux elkötelezett partner a klímaváltozás problémájának megoldásában. A vállalat, működésével összefüggő energiahasználat csökkentése mellett a fenntartható fejlődést teljes körűen kezeli. A vállalatra jellemző „zöld szellem” megjelenik a termékek teljes életciklusában, a tervezéstől egészen az újrafelhasználásig.

A vásárlók energiatudatosságának erősödése megjelenik a vállalat termékfejlesztési stratégiájában is. 2012-re az Electrolux az „A” energiaosztályú készülékek, kifuttatását tűzte ki célul a nyíregyházi hűtőszekrénygyár, valamint a jászberényi hűtő,- és fagyasztóládgyárban is. A következő három évben harmadával csökkenni látszik az „A” energiaosztályú termékek keresettsége.

Az energiatudatos termékfejlesztés már nem csupán a készülékek energiafogyasztásában mutatkozik meg. A jászberényi porszívógyár 2008. óta gyárt olyan környezetbarát porszívókat, amelyek burkolata 55 százalékban újrahasznosított műanyag alkatrészekből készül. A gyár első fejlesztése, az Ultrasilencer Green 1 250 wattos motorja azonos hatékonyság mellett 33 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy átlagos 2 000 wattos motor. A készüléket élettartama végén a megfelelő gyűjtőpontokra kell szállítani, ahol mint elektromos háztartási készüléket szétszerelik, és az alkatrészeit újrahasznosítják.

A használt készülékek újrafeldolgozásának tekintetében az Európai Uniós WEEE (Waste Electronic and Electrical Equioment) szabvány 75 százalékban határozza meg a háztartási készülékek újrafeldolgozásának minimális szintjét. Az Electrolux valamennyi terméknél túlteljesíti a törvény által előírt minimum értéket. Magyarországon, az Electrolux megbízásából, 2008. januártól szeptemberig terjedő időszakban összesen 1 250 320 kg nagyháztartási készüléket gyűjtöttek össze és dolgoztak fel, melynek egy harmadát a hűtőszekrények teszik ki.