Együttműködési Klaszter alakult Jászberényben

Háztartási Gépeket Gyártó, Fejlesztő, Forgalmazó és Beszállítói Szervezetek Együttműködési Klasztere alakult Jászberényben. A Jászberényi Gazdasági Tanács 2011. április 4-én megtartott rendkívüli ülésének döntése alapján az Electrolux cégcsoport gesztorságával, a Jászberény Város Önkormányzata és Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Ipari és Kereskedelmi Kamara támogatásával a háztartási gépek gyártását, fejlesztését és beszállítását végző vállalkozások közötti együttműködés elmélyítését segítő klaszter alakult meg 2011. május 6-án Jászberényben.

A klaszter neve László Károly Háztartási Gépeket Gyártó, Fejlesztő, Forgalmazó és Beszállítói Szervezetek Együttműködési Klasztere, röviden László Károly Háztartási Gép Klaszter néven.

A kezdeményezés célja, hogy létrejöjjön egy nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív gépipari klaszter, amelynek tagjai a beszállítói tevékenységek fejlesztése érdekében együttműködnek egymással, hosszabb távon, 3-5 éven belül akár több milliárd forintos közös beruházásokat tud megvalósítani, oktatási és kutatói intézményekkel együttműködve aktív kutatás-fejlesztési tevékenységet is végezzen, továbbképző tanfolyamokat szervezzen a beszállítóvá válás és a magasabb színvonalú nagyobb hozzáadott értékű beszállítói munka kialakítása érdekében.

A tervezett klasztertevékenységek:

- közös piackutatás és marketingakciók, közös minőségbiztosítási rendszer kidolgozása;
- közös fejlesztési programok kidolgozása és végrehajtása;
- együttműködés kutató-fejlesztő szervezetekkel;
- tanulmányutak, konferenciák szervezése, kiállításokon és vásárokon való megjelenés Magyarországon és külföldön egyaránt;
- Benchmarking Klub működtetése a legjobb megoldások megismertetése és elterjesztése érdekében.

A klaszter a működtetéséhez szükséges költségek részbeni fedezése érdekében igénybe kívánja venni az Új Széchenyi Terv keretében megjelent vállalati együttműködések fejlesztését elősegítő gazdaságfejlesztési pályázat keretében az induló klaszterek számára elnyerhető támogatásokat is.

A klaszter az Electrolux vezetésével tizenkét cég és intézmény együttműködésével jött létre, tagjai főleg jászberényi és szolnoki vállalkozáson, de már az első napon budapesti, székesfehérvári, sőt még dombóvári cégek is csatlakoztak a klaszterhez, a tagok sorába további cégek és intézmények belépése várható.

A klaszter elnökének Takács Jánost, az Electrolux-csoport magyarországi vezérigazgatóját az Electorlux kelet-közép-európai régió holding vezetőjét választották meg, a klasztermenedzsment szervezet feladatait a "K+F" Tanácsadó Központ Kft. látja el.

A klaszter tagjai:

Electrolux Lehel Kft.
Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Zártkörűen Működő Részvénytársaság
JNSZM Ker. és Iparkamara
AKF-TECH Kft.
AMOND Kft.
Ballabás Kft.
Berény-Vill Kft.
B-METAL Kft.
DMK Kft.
Fémsajtoló Kft.
H-General Kft.
K+F Kft.
Kód kft.
Laune Kft.
LOGILOGO Kft.
METÁLPLASZT Kft.
Novocoop Kft.
PEMÜ Műanyagipari Zrt.
T-PLASZTIK Kft.
VART-Special Kft.

forrás: OTS; Electrolux