9 jászberényi utca burkolata és környezete újul meg uniós támogatással

Nemrégiben megkezdődött az az uniós társfinanszírozással megvalósuló projekt, amely 9 jászberényi utca felújítását célozza. A megjavított útburkolat teljes hossza 4344 m, a beruházás keretében közel száz új fát ültet, és számos köztéri padot helyez ki a kivitelező. A Jászberény Város Önkormányzata vezetésével zajló munka eredményeképpen a főtér forgalma csökken, ezzel párhuzamosan az érintett településrészek között az átjárhatóság nő. A felújított szakaszokon javul a közlekedésbiztonság és a csapadékelvezetés kérdése is megoldódik.

A felújított utcák a következők: Ártér, Messzelátó, Kárpát, Álmos, Suba, Határ, Bimbó, Szent Imre herceg és Kürt.

A gyűjtőutak felújítása több szempontból is alapvető az érintett lakosság, tágabb megközelítésben a jászberényi közösség számára. A felújított utcákban működő vállalkozások számára esszenciális, hogy megközelíthetőségük mind könnyebb legyen, az itt működő közintézmények szolgáltatásai is javulnak a jobb minőségű utak által. Fontos szempont, hogy az útfelújításokkal párhuzamosan a csapadékelvezetés kérdése is megoldódik, így az aláfagyások miatt nem repedezik tovább az utcák széle. A beruházás egyik fő célkitűzése, hogy a településrészek közötti átjárhatóság fejlődjön, ezáltal a településközpont forgalma csökkenni fog.

A felújított utak biztonságot jelentenek, remélhetőleg javulnak a balesetekre sérülésekre vonatkozó adatok. Nem utolsó sorban a zöldfelületek is megszépülnek, a mintegy száz újratelepített növény (fa, fás szárú évelő), illetve a számos köztéri pad esztétikusabb és élhetőbb környezetet eredményez.

Főbb adatok:

Teljes projektösszeg: 310 485 166 Ft
Uniós (Európai Regionális Fejlesztési Alap) támogatás: 263 912 391 Ft
Önkormányzati önerő: 46 572 775 Ft

Felújított aszfalt, burkolat hossza: 4333 m
Zöldfelület fejlesztés: 10 244 m2
Telepített növények száma: 89
Kihelyezett padok száma: 11
Várható forgalomnövekedés a szakaszokon (ezáltal várható forgalomcsökkenés a belvárosban): 8%