Közel 70 milliós konszolidációs támogatás

Az elmúlt év utolsó napjaiban, az úgynevezett „kasszaseprés” keretében, összesen közel 27 milliárd forintot osztott szét a betegellátásban résztvevő intézmények között az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A jászberényi Szent Erzsébet Kórház Nonprofit Közhasznú Kft. 69 257 800 forint konszolidációs támogatásban részesült, amely már meg is érkezett a cég számlájára. Az összeget az előírásoknak megfelelően a lejárt határidejű tartozások kiegyenlítésére fordítják.

Az egészségügyi szolgáltatók egy évvel korábban is részesültek konszolidációs támogatásban, ám ennek egy részét nem tudták felhasználni, így 3,3 milliárd forintot került az Egészségügyi Alapba. A kormány döntése alapján ezt az összeget is a kasszasöprés részeként használták fel, ahogy a tavalyi év kiadásai után a gyógyító-megelőző kasszában mutatkozó 11,2 milliárd forint maradványt is.

A kormány további 12,6 milliárd forinttal emelte meg az összevont szakellátás 2012. évi előirányzatát, s az így rendelkezésre álló mintegy 27 milliárd forint felosztása teljesítmény arányosan, illetve a GYEMSZI által fenntartott intézmények körében a szolgáltatók likviditási szempontjait is figyelembe véve történt meg.