Két kisiskolás gyermekem van, reggelente rohanunk, müzliket, gabonapelyheket reggeliznek, szendvicset, gyümölcsöt nem tudok beléjük diktálni. Nem gond, ha folyamatosan ilyen ételekkel kezdik a napot? Amúgy a tej helyett pedig mindig kakaót kérnek, nem káros a rendszeres kakaóivás? (hallottam, hogy esetleg vesekövet okozhat)
Válaszát előre is köszönöm!
Joli
Kedves Joli!
A gabonapelyhek, gabona pehely szeletek, müzli szeletek fogyasztása nagyon népszerű lett napjainkban. A reggeli időhiány ellenére is gyorsan fogyaszthatóak, vonzó lehetőséget kínálnak a gyermekeknek, akik unják a hagyományos ételeket.
Előnyük, főként a teljes őrlésű gabonából készülteknek, hogy kicsi zsír, s-ugyanakkor nagy a szénhidráttartalmuk, és rostokat is tartalmaznak. Vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják őket. A reggeliző pelyhet gyakran fogyasztó gyermekek nagy eséllyel elégítik ki a létfontosságú napi A vitamin, B6 vitamin, tiamin, riboflavin, niacin, folsav kalcium és cink szükségletüket. Hátrányuk hogy ezek a készítmények cukorral illetve mézzel készülnek, ezért rendszeres fogyasztásuk magas cukorbevitelt eredményez. Ezért ajánlatos néha saját magunk elkészíteni gyermekünknek a reggeliző pelyhet, müzlit. Felhasználhatunk hozzá: natúr kukorica pelyhet, sótlan olajos magvakat (mogyoró, mandula, napraforgó mag, stb.), teljes őrlésű gabona magvakat, őrleményeket. Friss gyümölcsöket (alma, körte, banán, ananász, kivi, málna, meggy, szamóca, stb.). Télen a cukrozatlan fagyasztott gyümölcsökből választhatunk, melyek a vitamintartalmat a legjobban megőrzik. Ízesítsünk fahéjjal, igazi vanilliával, minimális mennyiségű mézzel. Legjobb, ha gyermekünket már csecsemőkortól kezdődően az ételek natúr eredeti ízéhez, zamatához szoktatjuk, nem édesítjük a nekik szánt gyümölcsöt, tejet, joghurtot, túrót, tejes gyümölcsös turmixokat.
A reggeliző pelyhek előnyei közé tartozik még, hogy fogyasztásával egyidejűleg növekszik a tejfogyasztás is, hiszen ezeket a pelyheket főként tejjel, vagy joghurttal fogyasztjuk. A gabonapelyhek tejjel való fogyasztása nagymértékben növeli a gyermekek csontozatának és fogazatának fejlődéséhez fontos kalcium felvételt. Mindemellett némelyiket kalciummal is dúsítják.
A reggeli kakaó rendszeres fogyasztása szintén a napi kalciumbevitelt segíti elő a gyermekeknél. Mivel az azonnal oldódó kakaóporok szintén nagy mennyiségű hozzáadott cukortartalommal bírnak, (ami elhízáshoz vezethet, később pedig 2. típusú cukorbetegséget okoz)ezért ha időnk engedi készítsünk igazi, natúr kakaóporból főzött kakaót, illetve helyettesítsük alkalomszerűen a reggeli italt gyümölcsös tejes turmixszal.
Üdvözlettel:
Dobák-Nagy Mónika