(Kerékpár)útravaló

A kerékpárút megépítése után talán egyre több helybeli pattan nyeregbe, remélve, hogy a könnyebben eljuthat A-ból B-be úgy, hogy nem kell közben autók között cikázni. Ugyanakkor a kerékpárutak is jócskán tartogatnak meglepetéseket azoknak, akik nincsenek tisztában a KRESZ kerékpárosokra vonatkozó előírásaival. Épp ezért a Jászberényi Rendőrkapitányság néhány pontban összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat, melyeket az alábbiakban teszünk közre…

1. A gyalog és kerékpárúton kizárólag gyalogosan, mozgáskorlátozott személy kerekes székkel és kétkerekű kerékpárral lehet közlekedni. Mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok a részükre kijelölt részen kötelesek haladni.

2. Az ilyen úton a kerékpárosok maximum 20 km/h sebességgel közlekedhetnek. A gyalogosok csak a részükre kijelölt részen haladhatnak, a kerékpárosokat nem akadályozhatják.

3. A gyalog és kerékpárúton közlekedők, amennyiben nincs elsőbbségadás kötelező jelzőtábla kihelyezve számukra, folyamatosan haladhatnak és keresztező utakon áthaladva elsőbbségük van, de az útkereszteződésekhez érve győződjenek meg arról, hogy részükre az elsőbbséget megadták.

4. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárt elől és hátul ki kell világítani, valamint fényvisszaverő prizmákkal ellátni, továbbá az említett időszakban lakott területen kívül a kerékpárosnak kötelező láthatósági ruházatot viselni.

5. A gépjárművezetők, amennyiben keresztezik bármely módon a kerékpár utat, kötelesek elsőbbséget biztosítani az ott közlekedőknek, amelyet az ott kihelyezetett elsőbbségadás kötelező jelzőtábla vagy a kanyarodási szabály ír elő.

6. Kerékpár és gyalogúton - forgalmi okból történő megállást kivéve – járművel megállni és várakozni tilos.

7. Amennyiben kijelölt gyalogos-átkelőhelyen vezet át a kerékpárút, az áthaladás előtt a kerékpárról le kell szállni és a kerékpárt tolva, gyalogosan kell áthaladni.

8. Amennyiben a gyalog és kerékpárút mellett lévő úttesten „kerékpárral behajtani tilos” jelzőtábla van kihelyezve, ott kerékpárral közlekedni tilos.

9. Az ilyen úton a kerékpárosok részére kijelölt sáv jobb oldalán kell haladni azért, hogy a szemből érkező kerékpáros mellett biztonságosan el lehessen haladni.

10. Körforgalomba akkor hajthat be a kerékpáros, ha azt jelzőtábla nem tiltja, ilyen esetben a körforgalomba jobbra tartva kell behaladni és kihaladás előtt karjelzést kell adni.

11. Amennyiben a kerékpárút az úttesten keresztben halad át, úgy a kerékpárosnak le kell szállni, és az úttesten át kell gyalogosan tolnia járművét, majd a kerékpárút folytatásában újból felülhet arra. Erre egyébként elsőbbségadás kötelező jelzőtábla és kerékpárút vége jelzőtábla is figyelmeztethet.