Vízi világ

A legfrissebb vízügyi információk alapján a Zagyván kisebb megszakításokkal áll a jég. A Zagyva-Tarna rendszerben folyamatos apadás figyelhető meg. Az apadása miatt tegnap este 18.00 órától megszüntették az árvízvédelmi készültséget a folyó jobb és bal partján Jászalsószentgyörgy és Jászberény között. A Zagyva jobb partján Újszász-Jánoshida, a bal parton pedig Szászberek-Jászalsószentgyörgy között II. védekezési fokozat van érvényben.

Az elmúlt 24 órában kismértékben nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. A KÖTI-KÖVIZIG területén jelenleg mintegy 52 900 hektárt borít belvíz. A főcsatornák teltsége 80-100%-os. A vízügy szakemberei többek között Jászkisér, Jánoshida, Alattyán és Jászalsószentgyörgy önkormányzatának is biztosítottak szivattyúkat a belterületen jelentkező belvíz elvezetéséhez.

A Jászságban I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Jászalsószentgyörgy, Jászladány, Jászboldogháza, Jászkisér területén, míg II. fokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn Alattyán, Jánoshida, Jásztelek önkormányzatai.