Hódított a Charley nénje

Tavaly szeptembertől, a Malom-Film-Színház indulása óta sűrűbben láthatunk helyben is nívós darabokat, a nyári programok sorából pedig vétek lett volna kihagyni pont a színházat. A szezonhoz illően azonban a négy fal közül kimozdulva, a megújult Szabadtéri Színpadon lépett közönség elé – és hódította meg a nagyérdeműt – Charley nénje, no meg a zenés bohózat további szereplői.

Kattints! Képek a Galériában - Fotók: Szalai GyörgyKattints! Képek a Galériában - Fotók: Szalai GyörgyAz elmúlt két évben – a Vigadalmi Napok keretében – telt házat vonzott a Tiszti Klub udvarára a szolnoki Szigligeti egy-egy könnyed, nyári estékre ideális szórakozást nyújtó darabja, idén pedig a budapesti Madách Színház tagjaiból verbuvált Pódium Társulat művészei szereztek maradandó élményt a jászsági közönségnek. Nemcsak a kellemes környezet és az időjárás, de a befogadóképesség miatt is jó választás volt a Szabadtéri, melyen ki tudja mikor (ha egyáltalán) láthatott a publikum legutóbb színházi előadást.

Nos, a vizsga jól sikerült: üres szék szinte nem maradt, a színpad megfelelő teret adott díszletnek, színészeknek, és néhány másodpercnyi gerjedéstől eltekintve, a hangosítás is jól működött, ami zenés darabnál különösen nem elhanyagolható. Igaz, zenekar helyett felvételről szólt a kísérő muzsika, ám a szereplők játéka és éneke élővé tette az élményt. A humoros és érzelmes pillanatok, a jól előkészített és megfelelő időzítéssel elsütött poénok („tudjuk, hogy mi következik, de úgy csinálják, hogy kacagni kell”) az ismerős, fülbemászó dallamok és a remek, Szenes Iván-dalszövegek (a csúcspont mi más lehetne, mint a megunhatatlan „Orchideák…”) többször is előcsalták a nyíltszíni tetszésnyilvánítást a közönségből.

A vége pedig – a színpadi hepiend mellett – kiérdemelt vastaps lett. Jó volt látni a szereplők közt az egykori kölyökidős Kovács Robit, és a „néhány” éve, a tévés feldolgozásban még az egyik fiatal lánykát alakító, most Charley igazi nénjeként is tüneményes, és remekül éneklő Hűvösvölgyi Ildikót. Az ál-néniként parádézó Arany Tamás ügyesen lavírozott a „könnyen sok lehet” veszélyét rejtő figura megformálójaként, a karakteres Háda János pedig lóvá tett udvarlóként, egyszerre örvendett közutálatnak és -szeretetnek, nem véletlenül. Nem mellesleg ő rendezte az előadást, közmegelégedésre.

Új felvonás, azaz újabb színházi produkció a jászberényi szabadtérin augusztus 13-án lesz, amikor egy újabb zenés bohózat, az Én és a kisöcsém lesz látható-hallható, Koltai Róbert rendezésében.