Válság, stáb nélkül - avagy ki csinál csapatot?

Alig egy éve lesz annak, hogy Jászberény labdarúgó csapata Földesi Károly edző vezetésével ismét nekivágott az NB II-nek. Nagy terveket szőttek akkor, hiszen új befektetőről beszéltek: stabil bennmaradás az NB II-ben, stadion felújítás, sőt még bevásárló- illetve sportközpont- féleségről is szólt a fáma. Mint tudjuk az elképzelés álom maradt, hiszen nem jött össze a dolog, sőt a „befektetők” – számunkra ismeretlen oknál fogva – sértődötten hagyták el a Jászság fővárosát.

De nézzük sorjában, hogyan is kezdődött, illetve végződött az NB II-es küzdelem sorozat. Biztató volt a kezdet, hiszen a berényi szurkolók közül ki ne emlékezne rá, hogy Rebecsák Szilárd milyen mesteri szabadrúgás gólokkal lepte meg a vendégcsapatok kapusait, vagy Hevesi-Tóth mesterhármasa mennyire lázba hozta az akkor még igen nagy számban kilátogató publikumot. Azután valami homokszem került a gépezetbe és nem jöttek az eredmények. Sőt az őszi szezon végére az aprópénz is elfogyott, így több játékos szedte a sátorfáját és új klubot keresett, sőt Földesi Károly közreműködését is megköszönték.

Januárban aztán Vígh Tibor vette át a csapat irányítását. Ekkor megint felvillanni látszott valami, hiszen városunk volt focistája, majd edzője előzőleg sikeres évet zárt Szolnokon. Tibor már akkor panaszkodott, hogy az igazolások nem úgy sikerültek, ahogy ő elképzelte. Az ismert okok miatt ugyanis – elmaradt fizetések – nem igazán „tolongtak” a kiszemelt játékosok. Pedig ekkorra már megalakult a régóta várt gazdasági társaság is, ami egyengette – volna – a felnőtt focicsapat sorsát.

Azonban ez is kevésnek bizonyult, hiszen az edző megérzése a valóságban is tükröződött, hiszen – finoman fogalmazva is – csak „vergődött” a társaság a második vonalban. Így nem csoda, hogy távozott Vígh mester és jött az újabb kiszemelt tréner, Török József. Az ő közreműködése tiszavirág életű volt, hiszen egy hazai döntetlen után vette a kalapját és távozott „Lehel” városából. Mit volt mit tenni, az egyik tulajdonos Váczi Gyula próbált lelket verni a fiúkba. A vége ismert: nem sikerült, így Jászberény labdarúgó csapata – háromévadnyi szereplés után – távozni kényszerült az NB II Keleti csoportjából.

Mi lesz ezután? Ez a kérdés foglalkoztatja a foci szerelmeseit a városban a mai napig is. Felmerült a lehetőség, hogy esetleg maradhat a társaság az NB II-ben is, de a szakosztályvezetés végül is az NB III-ba adta be nevezését. A játékosállománnyal kapcsolatban Váczi Gyula elmondta, hogy Pesti József pályaedző, továbbá Papp Tamás, Lukácsi, Móczó, Gulyás, Vaszicsku biztos, hogy Jászberényben marad. Villányi valószínű a sógoroknál próbálkozik, ha nem jön össze a vendégjátéka, talán ő is a JSE játékosa lesz továbbra is. Hevesi-Tóth Tamás a megyeszékhelyen folytatja pályafutását és Bárkányi Arnold is a szolnoki NB II-es alakulattal tárgyal. Edzője sincs még a berényi gárdának, annak ellenére sem, hogy több tréner is szóba került. Ugyancsak folynak a tárgyalások a leendő játékosokkal is, mondta el Váczi Gyula.

Ha a szívemre hallgatok, akkor azt mondom, nagy kár, hogy a Jászság fővárosa nem rendelkezik NB II-es focicsapattal, hiszen a múlt erre jogosítaná fel a várost. Ha viszont az eszemre hallgatok, akkor pedig azt kell, hogy mondjam, ne kapaszkodjunk olyan magasságba, amit nem tudunk elérni. A Nagy Dolgok létrehozásához ugyanis közös összefogásra van szükség. Valljuk be férfiasan, hogy Jászberényben – a foci esetében – ez nincs meg, hiszen az utánpótlás és a felnőtt csapat vezetése épp hogy csak köszönőviszonyban van egymással, és ekkor még finoman fogalmaztam. Az, hogy melyik vezetésnek van igaza, nem tudni. Mindenesetre a megoldás nyitja, minden bizonnyal ennek megoldásában rejlik majd a közeljövőben.

Addig is irány az NB III. JÁSZ-SPORT FC néven. A csapat menetelését továbbra is a Váczi Gyula és Molnár Ferenc által fémjelzett gazdasági társaság irányítja majd, remélhetőleg ezúttal már sikeresen.