Yakuzák a kyokushin szentélyében

A Yakuzák SE múlt hét közepe óta Japánban tartózkodó kis csapatának tagjai, rövid akklimatizálódás után a tettek mezejére léptek. Túl vannak már jó pár edzésen, vasárnap pedig - Mike Gergő és Csík Flóra személyében - két Yakuzás versenyző is elindult az idei utánpótlás japán bajnokságon.

Ugyan mindketten kiestek az első körben, de ez egyértelműen a szabályrendszerek különbségének volt köszönhető, hiszen Japánban az utánpótlás korúak már 5-6 éves koruktól KO rendszerben küzdenek. Ez a versenyszabály jelentősen keményebb, sokkal közelebb áll az életszerűséghez, mint a magyarországi versenyszabályok. Ugyanakkor a részvétel remek tapasztalatszerzésnek bizonyult, a csapatot vezető sensei Agócs Tibor szerint.

A rendezőség nagyon szervezetten mozgatta a több, mint 1000 indulót - számolt be szerkesztőségünknek a jászberényi mester. - A regisztrációs csomagban jól látható a verseny részletes programja, a tatamik számozása és az hogy ki hol küzd majd, egy hatalmas kivetítőn látható a kilenc tatami szimbolikus képe amin figyelemmel lehet kísérni, hogy melyik tatami hányadik küzdelemnél tart.

Az is szembetűnő, hogy nagyon magas képzettségűek és hihetetlen ügyesek a kicsik. A junior korosztály komoly létszámú és ezért folyamatos lesz a japán utánpótlás, ami Magyarországon évek óta csökkenő tendenciát mutat. Itthon egyre kevesebben vállalják a kemény küzdelmet és az azzal járó felkészülést – összegezte tapasztalatait Agócs Tibor.

Természetesen a tapasztalatszerzés mellet, a berényiek minden szabadidejüket kihasználják, hogy ismerkedjenek az országgal. Ha egy karatéka eljut Japánba, nem hagyhatja ki, hogy felkeresse a kyokushin szentélyét, Masutatsu Oyama dojoját sem. Tiborék így a mai napon ezt a látogatást is beiktatták a programjukba.

Made in JapanMade in Japan