Kezdődik az idény a Wolverines számára!

A tavalyi szezon során nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakultak a Jászberény Wolverines amerikai football csapatának mérkőzései, az idény végére kialakult mérleg lehetett volna kicsit jobb és rosszabb is, így összességében elmondható hogy a Rozsomákok hozták a kötelezőt.

A 2011-es bajnokság minden eddiginél nehezebbnek ígérkezik a jászberényiek számára, nem csak az ellenfelek játékerejét figyelembe véve, hanem az utazási távolságok és sok játékos hiánya is rányomhatja a bélyegét az egyes mérkőzések végeredményére.

A sorban visszafelé haladva: sajnálatos módon több meghatározó játékos szenvedett kisebb-nagyobb sérülést már az alapozás során, ami érzékenyen érintette a csapatot. Még többen vannak a húzóemberek közül, akik munka és egyéb fontos elfoglaltság miatt kénytelenek szüneteltetni az edzések és mérkőzések látogatását, remélhetőleg csak időszakos jelleggel. Így természetesen nagyobb feladat hárul a tavalyi junior bajnokságban már bizonyított fiatalokra a felnőtt keretben is, kérdés, milyen teljesítményre lesznek képesek a juniorok ilyen teherrel a vállukon.

A korábban leírtaknak megfelelően nem segíti a Rozsomákok csapatát az sem, hogy idegenbeli mérkőzéseiket figyelembe véve az egész Divízió I-es mezőnyben rájuk vár a legtöbb buszozás, a csapat gyakorlatilag bebarangolhatja többször is a teljes Dunántúlt, a fárasztó, több órás utak pedig valószínűleg nem kedveznek majd a játékosok fizikai állapotának egy-egy meccs előtt.

E hét végén pedig egyből leghosszabb túrája vár az egyesületre, a cél Zalaegerszeg és természetesen a győzelem. A borzasztóan hosszú buszozás okozta fáradalmat kompenzálandó a csapat már szombaton délután buszra száll, és az éjszakát Zalaegerszegen tölti, majd onnan vasárnap reggel indulnak tovább a közeli Alsónemesapátiba, ahol a tojáslabda délután 13 órai kezdettel fog útjára indulni. Az ellenfél az a Zala Predators lesz, akik a tavalyi szezont, adminisztrációs problémák miatt kénytelenek voltak teljes egészében kihagyni, de azt megelőzően jelentős játékerőt képviseltek a hazai pontvadászatban, csak hogy mást ne említsünk kétszer is bajnoki ezüstig jutottak, az mostani Divízó I-nek nagyjából megfeleltethető második vonalban. A Predators egyébként a múlt hétvégi nyitófordulóban is pályára lápett saját otthonában, és egy igen izgalmas mérkőzésen végül csak hosszabbítás után maradtak alul a Szolnok Soldiers-szel szemben. Kérdéses, hogy mennyire lesz elegendő egy hét a zalaiak számára a regenerálódásra, illetve, hogy történtek-e komolyabb sérülések a Szolnokkal vívott mérkőzés során. A Wolverines természetesen a győzelemért utazik Zalába, de a mérkőzés kimenetele szinte megtippelhetetlen a sok említett körülmény miatt.

Ezt követően sem a szomszédba utaznak a Rozsomákok, második meccsük előtt két hét pihenő jut nekik, hogy aztán a királynék városában vegyenek revansot a Veszprém Wildfires csapatán a tavalyi vereségükért. A Veszprém játékereje nem csökkent tavaly óta, az egyénként – a normál bajnokság szempontjából - nem túl mérvadó aréna kupán remek teljesítményt nyújtottak, egységes csapat benyomását keltették, így nagyon föl kell kötnie a fölkötni valót a Wolverinesnek, ha a kissé megfogyatkozott csapatukkal szeretnék legyőzni a Veszprémet saját pályáján. A saját pálya holléte még kérdéses, mivel sajnos a Wildfires első hazai találkozója pályagondok miatt épp ezen a hétvégén marad el. A mérkőzés időpontja: 2011.04.03. vasárnap, 13 óra.

A sok dunántúli buszozás után két hazai mérkőzés vár a Rozsomák hordára. Előbb az az Eger Heroes látogat Jászberénybe, akik tavalyi itt tartózkodásuk alkalmával szomorú emlékekkel a tarsolyukban térhettek haza, hiszen szoros mérkőzésen, de jobbnak bizonyult a ’Berény. Az ő szempontjukból az lehet a kérdés, hogy a jászberényiekhez hasonlóan mennyire sikerült felkészíteniük a fiatalokat a felnőttek között való helytállásra, és mennyire sikerült belőlük feltölteni a tavalyi szűkösebb keretüket. A Jászberény Wolverines csapatához a holtidőszakban Egerből érkezett új defense koordinátor, Szabó Gábor jelenléte a hazaiaknál még érdekesebbé teheti a meccset, hiszen volt csapata ellen kell pályára vezényelnie a védőit. Szabó Gábor egyébként korábban már többször is segítségére volt a jászberényieknek külső segítőként és játékosként is, és nem is az első ember, aki Egerből a Jászság fővárosába teszi át székhelyét az amerikai football kapcsán. A jelenlegi vezetőedző Újfalusi György, a korábbi támadó-edző Mátrai Zoltán, és a csapat frissen igazolt linebackere Esztán József is egri múlttal rendelkezik, így a Heves megyeiek valószínűleg fokozottan készülnek az április 10-én (vasárnap), 15 órától startoló mérkőzésre.

A következő hazai mérkőzésen az a Szolnok Soldiers érkezik Jászberénybe, akiknek már ismerős lehet a hűtőgépgyári labdarúgó pálya „gyepe”, hiszen korábban pályaproblémáik miatt többször is kényetlenek voltak itt rendezni hazai találkozóikat, ugyanakkor éles körülmények között még nem csaptak össze a Rozsomákokkal, juniorjaik azonban már szerepeltek egy csapatban a Wolverines ifi játékosaival, amikor is a közös csapat bajnoki ezüstig jutott. Beszédes lehet a szolnokiak múlt hétvégén elért, hosszabbításos győzelme a Zala Predators fölött, így a most hétvégi Jászberény – Zalaegerszeg mérkőzés után mindenképpen tisztábban láthatjuk az erőviszonyokat. A találkozó időpontja: április 24., 15 óra.

A Rozsomákok legrövidebb idegenbeli túrája egészen Dunaújvárosig vezet május 7-én, ahol az igen komoly játékerőt felvonultató Gorillaz lesz az aktuális ellenfél. Nem túl kedvező előjel a jászberényiek számára, hogy a dunaújvárosiak attól a Győr Sharks-tól szerepeltetnek kölcsönjátékosokat csapatukban, akik a legfelsőbb kategóriát képviselő HFL-ben játszanak majd ősztől, így az egyébként is mindenki ellen esélyes Gorillák esélyei még kedvezőbbek a mérkőzés előtt.

Az alapszakasz zárásaként a Divízió I-ben frissen feljutott Békéscsaba Raptors látogat Jászberénybe május 28-án. A Raptors abszolút fekete ló lehet a legtöbb csapat számára, hiszen amióta a tavalyi wildcard mérkőzésen kiharcolták a feljutás jogát az Újpest Bulldogs ellen, azóta NFL-es játékos múlttal rendelkező, amerikai edzőt sikerült a csapat élére állítaniuk, ami mindenképp nagy fegyvertény lehet a hazai bajnokságban. A békéscsabaiak tavaly is jól muzsikáltak a lentebbi osztályban, kérdés, hogy az amerikai edző jelenléte jó vagy rossz irányba billenti az adott idényben a csapatot, hiszen láttunk már példát mindkettőre.

Minden eddiginél nehezebb tehát alapszakasz eredményt találgatni a Jászberény Wolverines AFC szempontjából a 2011-es idényre, az 1-5-től egészen az 5-1-ig szinte bármilyen mérleg kialakulhat a hat mérkőzés letelte után, de természetesen a jászberényiek célja csakis az utóbbi lehet. Hasznukra válhat, hogy a közelmúltban az aktív és inaktív játékosok közül többen is (Bábosik Péter, Balogh Kornél, Fejes Árpád, Nagy László) sikeres edzői vizsgát tettek, így az Újfalusi György (HC) – Szabó Gábor (DC) páros mellett már sokkal többen tudnak az aktuális taktika kialakításába érdemben beleszólni.

A hazai mérkőzésekre természetesen ismét sok szeretettel várja a csapat régi és új szurkolóit, idén is igyekszik maximálisan kiszolgálni kedves közönségét a Rozsomák-falka!

Aki pedig kedvet kapott a játékhoz, azt továbbra is bármikor szívesen látja tagjai között a Rozsomákok népes családja, elérhetőségeket és további érdekességeket a ’www.wolverines.hu’ webcímen találnak az érdeklődők.

INDUL A 2011-ES IDÉNY! HAJRÁ JÁSZBERÉNY WOLVERINES!