A királynő helytartója, avagy a repülő Magyar

Az atlétika a sportok királynője, így joggal nevezhetjük jászberényi helytartójának Magyar Istvánt, aki hosszú évtizedeken át szolgálta szeretett sportágát városunkban, versenyzőként, edzőként és sportvezetőként is számtalan hívet szerzett a sportágnak. Közülük nagyon sokan ott voltak a könyvtár kamaratermében, hogy kilencvenedik születésnapján köszöntsék Pista bácsit.

Az egykor nagyon sikeres szakosztályban vele együtt dolgozó Iványi Kálmán jelentős szerepet vállalt az ünnepség megszervezésében, a széksorokat megtöltötték az egykori kollégák, tanítványok, ismerősök. Szatmári Antalné, az önkormányzat humánerőforrás bizottságának elnöke és Nagy András városkapcsolati tanácsnok is köszöntötte Magyar Pista bácsit, akinek életútját, eredményeit rendhagyó módon tekinthették át a jelenlévők. A könyvtár munkatársai gyűjtötték ki a korabeli dokumentumokat, újságcikkeket, melyekből a vendégek közül ki-ki egy-egy részletet olvasott fel.

Az atlétika jászberényi fénykorában sorjáztak a jobbnál jobb eredmények, a tehetséges versenyzők, jelentős részben Magyar Istvánnak köszönhetően, legnevesebb tanítványa, Kazi Olga olimpiai résztvevő is volt. Pista bácsi nemcsak a szakosztályban dolgozott és vezette az edzéseket, hatvanadik életévének betöltése után is aktívan sportolt, veteránversenyeken indult. Legjobb eredményeit magasugrásban érte el, ezért nevezték a repülő Magyarnak.

A gratulációkat, köszöntéseket most is szerényen, de rendkívüli derűvel fogadta. Sportemberhez illően oklevelet is átvehetett, mely ezúttal nem az elért helyezést, hanem a betöltött 90. évet volt hivatott igazolni, a sok évtized odaadó munkájának „díjai” között pedig alighanem a legértékesebbekhez tartoznak a most kapott mosolyok, puszik, kézfogások, csillogó tekintetek.