Az éj leple alatt

Jászberényben a Múzeumok éjszakáján nemcsak a szellem, de a test is ünnepel. Szent Iván éjhez kapcsolódva ugyanis országszerte éjszakai futásokat szerveznek. Nálunk pár nappal előbb, a Múzeumok éjszakáján lehet csatlakozni az éjszaki kocogókhoz. Jászberényben Durucz István tartja kézben az események szálait, az ő írását közöljük az alábbiakban.

A Budapest Sportiroda felkérését meghallván Polgármesterünk, Dr. Gedei József vetette fel az ötletet számomra még a jászberényi majálison, hogy mi lenne, ha mi is beszállnánk ebbe az országos megmozdulásba, hogy ünnepeljük meg a nyári napfordulót egy jóleső kocogással is.

Idézet a felhívásból, mely a www.futanet.hu -n is olvasható;
„Töltsük együtt Mi futók is ezt az estét! Szervezd meg futótársaidat, gyújtsatok tüzet vagy fáklyát, gyertyát, kapcsoljátok be a fejlámpát, vagy éppen gyűjtsetek szentjánosbogarakat, és 20 óra 45 perckor induljatok futni bármilyen tetszőleges távon. Fussunk minél többen egyszerre az ország különböző pontjain!”

Nos. Ha nem is 24-én, nem is 20:45-kor, de 2009. június 20-án, szombat éjjel 01:00-kor mi is szaladunk/szaladjunk egy jólesőt szép Jászberényünk belvárosában!

Ezen a napon a Jász Múzeum idén is megrendezi a korábbi években már oly sikeres Múzeumok Éjszakáját (18-tól 24 óráig), valamint a Jászság Népi Együttes ad műsort a Lehel Vezér Gimnázium előtt (éjfél után), tűzugrással egybekötve - ez tavaly volt először -, e szép nap kulturális eseményeinek zárásaként. Városunk - immár hagyományosnak mondható- programjába szeretnénk illeszteni éjszakai futásunkat, mely nem verseny, hanem egy jókedvű kocogás.

Útvonal;
Rajt a Lehel Vezér Gimnáziumnál a Szerviz út felé. Itt jobbra a Szerviz úton. Az OTP előtt jobbra le a Déryné utcába, mely a Fürdő utcára visz, épp a mozihoz. Itt balra fordulunk. Át az árkád alatt, ki a Szövetkezet út járdájára. Jobbra a híd irányába. A híd előtt jobbra fordulunk, le a füves részre, a folyó árterébe. Végig a Zagyva parton, az új fahíd alatt, a Kőhíd alatt, a majdani sétány útvonalán. A Zagyva árterét pedig a Katolikus Főtemplom mellett, a Nádor utca elején hagyjuk majd el. Itt szépen megkerüljük a templomot, és a promenád kikövezett járdáján a park fái alatt futunk tovább.
Aki befejezte, szépen befordul jobbra a gimnázium elé a tűzhöz, aki még szeretne körözni, az hajrá, csak tovább, tovább a második körre... majd a harmadikra, ... ... ...

A pálya hossza tehát 1.27 km, melynek mintegy fele terep, fele pedig épített út. Az együttkocogásra 1 órán keresztül van lehetőség.

Mindenkit szeretettel várunk, kicsiket, nagyokat egyaránt!

Durucz István