38. Tour De Hongrie – Jászberény ismét a "körön" belül

Dacára annak, hogy az első körversenyre 1925-ben került sor az idei mégis csak a 38. volt a sorban. Sajnos több alkalommal is hosszabb rövidebb kihagyás szakította meg a sorozatot. Legutóbb 2009 és 2014 között maradt el. Jó néhány évet kell visszamennünk az időben, hogy az utolsó jászberényi befutót megtaláljuk… Sajnos nekem nem sikerült felkutatnom ilyen rövid idő alatt semmilyen emléket az utolsó alkalomról. A 2015-ös újraindítás azonban olyan sikeres volt, hogy idén mind a részt venni szándékozó csapatok esetében, mind a rajt– és célhelyszínek tekintetében jelentős volt a túljelentkezés. Szerencsére sikeres volt városunk pályázata, így újra vendégül láthattuk a legjelentősebb hazai kerékpár verseny résztvevőit. Ezúttal tőlünk indult az utolsó szakasz.

A rendezők jó pörgős kiegészítő programokat kínáltak az érdeklődőknek, hogy kellemesen teljen a rajtig hátralevő idő. A versenyzők pedig meghúzódtak a főtér fái árnyékban. Eközben az kilátogatók kedvükre sétálgathattak csapat kocsik között, rácsodálkozva a különleges kerékpárokra. Némelyik valóban a csúcs kategóriába tartozott, de az „átlagosaktól” is leesett az ember ára. Időközben a Dance Fittness SE fiataljai, és a free style focisták szórakoztatták a kicsiket és nagyokat egyaránt. De akár versenyre is kelhettek egymással a gyerek a különféle ügyességi számokban. A rajt ceremónia közeledtét a free style-os kerékpárosok bemutatója jelezte. Időnként hajmeresztő trükkjeiket hatalmas taps kísérte. Ez után megkezdődött a csapatok bemutatása és a kísérők is elkezdtek készülődni. Elragadó látvány volt a több tucat kísérő motoros, a csapat kocsik színes forgataga. De hát közel száz fős 40-50 kilométeres sebességgel haladó kerékpáros csoport biztosítása nem egy szerű feladat.

A kiírásnak megfelelően a rajtra háromnegyed háromkor került sor. A versenyzőket a zsűri kocsi vezette ki a városból és a tényleges rajt ott volt. Azért ez az úgynevezett "lassú rajt" is ízelítőt adott abból, hogy milyen lehet, amikor ez a csapat úgy teljes sebességgel elzúg mellettünk.

Jó volt látni, hogy ebéd után szépen érkeztek gyerekek felnőttek a főtérre és szép számú közönség előtt rajtolt el az idei körverseny utolsó szakasza. Bár magából a versenyből alig 10 -15 másodpercet láthattak a nézők – ennyi idő alatt suhantak el a versenyzők előttük -, de az előkészületekkel és a kiegészítő programokkal együtt mégis egy kellemes vasárnap koradélutáni családi program részesei lehettünk.

Ahogy említettem, már az rajt és célállomások közé történő bekerülésért is „meg kellett küzdeni”,azért had legyek egy kicsit telhetetlen… De jó lenne jövőre egy befutónak otthont adni… mert az más kávéház, amikor egy ekkora mezőny teljes sebességgel robog át a célvonalon.

Addig is néhány kép a vasárnapi verseny hangulatából a galériában… Katt’ a fotókra.