Ma egy hete… Aranyom

Az idei Csángó Fesztivál egy különleges előadásra invitálta az érdeklődőket. Ez nem volt más mint egy roma sorsjáték a Somnakaj – ami egy név, a jelentése Aranyom. A különlegességét az adta, hogy kiváló roma és nem roma származású művészek álltak össze, hogy létre hozzanak egy musicalt ami nem más, mint egy Csipke Rózsika történet aminek szövegét Müller Péter Sziámi jegyzi, a dalokat többek között Kathy Horváth Lajosnak, Szakcsi Lakatos Bélának és Szirtes Edina Mókusnak köszönhetjük. És a teljesség igénye nélkül az előadók, Trokán Anna, Falusi Mariann, Papadimitriu Athina, Oláh Gergő, de az énekesek és zenészek között is kiváló művészek sorát találjuk, a táncról pedig a Duna Művészegyüttes tagjai és egy Jászberényben közismert fiatal ember Makula Zoltán gondoskodott.

Már a fenti felsorolás önmagában is garancia lett volna a remek előadásra, azonban amit láttunk az minden várakozást felülmúlt – kivétel azokét, akik már máshol látták az előadást. A nem túl bonyolult történetet, cigány dalok fűzték össze, persze nem a hagyományos hangzásban, hanem gyakorta „crossoveres” átírásban, így például egyszer csak azon kapta magát a publikum, hogy Falusi Marian kilépve a doktornő szerepéből olyan dzsesszes szólót tolt, hogy leesett az állunk. És természetesen ott voltak a fantasztikus tánc betétek, amelyből a profik mellet derekasan kivette részét a két főszereplő, Trokán Anna és Oláh Gergő is. Így kerekedett egy ki ez a kedves, sok humorral átszőtt lendületes történet. A végén magától értetődő volt a hatalmas taps és ováció… és nem udvariasságból.

Ha már végig fényképezhettem az estét, legyen szabad megjegyeznem, hogy remek volt a fény technika, ami tökéletesen illeszkedett a történethez. Igaz ez nem mindig jelentette azt, hogy könnyű volt a fotósok feladata, de legalább adott volt a lehetőség. A képekre kattintva a galériában látható az előadás izgalmas pillanata…