VÉDELEM SAROK - Bűnmegelőzési tanácsok

Hogyan óvhatjuk meg otthonunkat a hívatlan látogatóktól, illetve mire ügyeljünk strandoláskor. Baráth László ezúttal a fenti témákban ad tanácsot Önöknek...

Régi ajtók szilárdsága sok esetben nem megfelelő, ezért, ha módunkban áll cseréljük ki, vagy erősítsük meg biztonsági pántokkal, zárakkal, esetleg szereljünk rá biztonság rácsot. Az ablakoknál a biztonsági redőny vagy zsalugáter is megnehezítheti a betörők dolgát. Ha riasztót szereltetünk lakásunkba, pánikriasztó funkciót is terveztessünk hozzá. Ebben az esetben már egy gomb megnyomásával is bekapcsol a riasztó. Ez menekülésre késztetheti a betörőket, és a szomszédnak is jelez. Sok esetben egy jó házőrző kutya is megfelel ennek a funkciónak.Ha megteheti, kösse rá biztonsági rendszerét valamelyik Ön által is megbízhatónak tartott, kivonuló szolgálattal is rendelkező, távfelügyeleti központra, vagy a rendőrségre.

Házaló kereskedőt soha ne engedjünk be lakásunkba, házunkba! Ha mégis a vásárlás, vagy eladás mellett döntünk, ezt tegyük az utcán. Ha pénzért be kell mennünk otthonunkba, míg azt kihozzuk, zárjuk be magunk mögött az ajtót.

Csak olyan hivatalos személyt engedjünk be otthonunkba, akinek személyazonosságáról meggyőződtünk. Nem elég, ha valaki azt állítja magáról, hogy rendőr, köztisztviselő vagy bármely szolgáltató képviselője, rendelkezniük kell szolgálati igazolvánnyal és jelvénnyel, de a köztisztviselőnek, szolgáltatónak is van fényképes névre szóló igazolványa. Ha kétségünk merül fel, mielőtt beengedjük őket, kérjünk elnézést, és telefonon érdeklődjünk a cégtől, hogy valóban van-e ilyen nevű munkatársuk, akit megbíztak a nálunk ellátandó feladattal.

Ha hazaérkezéskor azt tapasztaljuk, hogy betörtek hozzánk haladéktalanul értesítsük a rendőrséget, és megérkezésükig ne menjünk be lakásunkba vagy házunkba, mert ebben az esetben otthonunk bűnügyi helyszínné vált.

Strandolás:

Soha ne hagyjuk őrizetlenül értékeinket. Ha többen vagyunk, mindig valaki maradjon csomagjainknál. Használjuk, a strand által működtet, értékmegőrzőt. A strandoláshoz nem szükséges, feltűnő vagyontárgyainkat hagyjuk otthon (különösen ékszereinket). Szerezzünk be olyan pénztárcát, ami vízálló, és amiben magunkkal tudjuk vinni a szükséges pénzt, akár a vízbe is. Ha gyanús személyeket látunk, szóljunk a strand személyzetének. Lopás esetén minden esetben értesítsük a rendőrséget. Ha kulcsainkat is ellopták, a legrövidebb időn belül cseréltessük le a hozzájuk tartozó zárakat.

Legközelebb a közlekedéssel, pihenéssel, nyaralással kapcsolatos tanácsokkal folytatjuk...

VÉDELEM SEGÉLYVONAL: 57/410 082